Møtestedet

– Det går myyyyye kaffe og vafler. Og vaffelrøren lager jeg selv, forklarer en bestemt og blid Tove Rønning. Sammen med broren Roar driver hun Grimsbu Turistsenter langs fylkesvei 29, en snau halvtimes kjøring fra Alvdal mot Folldal. Det har de gjort i 18 år.

– Sommeren ser ut til å bli veldig bra! Tror det blir mye gjester. Påska også. Men det blir spennende likevel. Mange gjester venter i det lengste med å bestille plass – helt til de vet at været blir bra. Sånn var det ikke før, forteller Tove Rønning over kaffekoppen.

Grimsbu Turistsenter er et godt og tradisjonelt motell, med 25 hytter og fem rom. Til sammen er det plass til 100 gjester. I tillegg kommer campingplassen, der 20 vogner står på helårsbasis. Da nabobutikken måtte stenge dørene for noen år siden ble også den kjøpt, og er i dag ombygd til åtte splitter nye leiligheter – til utleie på kort eller lengre sikt.
– Det gjelder å være kreativ og å se muligheter. Grimsbu – ja hele Folldal – er et lite sted. Fram til gruva stengte i 1993 hadde vi nesten 2300 innbyggere. I dag ligger vi nærmere 1500. Færre gårdsbruk blir det også. Så da er det viktig å ha flere bein å stå på.

Enkelt, godt og mettende

Som serveringssted er Grimsbu Turistsenter som ei god, gammel veikro å regne. På menyen står gjerne elgkarbonader, svinekam og annen god husmannskost. Pluss de «obligatoriske» burgerne da, selvsagt.
– Vi kjøper vel et tonn pommes frites i året. Det er greit å ha litt av hvert, men jeg tror det er viktig å ha tradisjonsmat på menyen hver dag. Dessuten har vi en del stamgjester som kommer annenhver dag, og da er det jo viktig at også de får variert mat. Noen ganger planlegger vi hele menyen ut fra hvem vi veit kommer til å komme – for at de skal få noe forskjellig å velge mellom, smiler Tove.

Samlingspunkt

Grimsbu Turistsenter er også et lokalt samlingspunkt for de fastboende fra Alvdal til Dovre. Stedet brukes til høytid og fest, og den tradisjonelle søndagsmiddagen. I tillegg samles man både til strikkekveld og bridge. De lokale trekkspillerne har forresten brukt turistsenteret som øvingslokale i 30 år – på annenhver tirsdag.

For vi snakker historie her. Det var foreldrene til søskenparet Tove og Roar som la grunnlaget for feriesenteret, med 20 sitteplasser. Året var 1963, og fellesferien var på vei inn i nordmenns bevissthet både som begrep og som virkelighet. Utbygginger kom i takt med behov, og da Tove og Roar overtok i 2006 var stedet blitt en lokal institusjon.
– Sommergjester som besøkte oss som små kommer gjerne igjen som voksne, med sine egne barn. Slikt er skikkelig koselig!

Tro til ASKO til Dovre faller

Det er ikke bare trekkspill-gjengen som har en lang historie med Grimsbu Turistsenter. Det har også ASKO.
– Vi har vært kunde av ASKO i veldig mange år. Helt siden 70-tallet, faktisk. Før var det samme sjåfør som kom hver fredag. Nå er det to stykker som alternerer. Hver fredag morgen får vi varer. Så spiser vi frokost sammen og skravler, før sjåførene drar videre. Tror vi setter pris på det alle sammen!

PS: SMAKmagasinet testet ovenfor nevnte vafler da vi besøkte Grimsbu. Kaffe og vafler anbefales herved på det varmeste.

ANNONSE