Treski, anorakk og bockøl til påske

Året er 1934. Ringnes lanserte et påskeøl under slagordet «et kraftig øl for et kraftig folk». Ølet ble kun solgt i mars måned – til påskehøytiden. Graver du deg en sitteplass i solveggen for deg og bockølet ditt, iført eplenikkers, anorakk og treski, er du både hipster og ølhistorisk korrekt.

Å brygge til de store høytidene har vi lange tradisjoner for. Juleøl, påskeøl, slåtteøl og øl til jonsok, bryllup og dåp. Bryggingen fulgte høytidsåret og de kristne festene – som jo ofte sammenfalt med de tidligere hedenske feiringene.

Juleølet varer helt til påske…

Når juleølet slippes i november, er det stor ståhei: Ølblogger skrives og leses, terninger triller i tabloidavisene. Påskeølet, derimot, har ikke hatt samme forbrukerappell. Mens juleølet varer helt til påske, er påskeølet i en utsatt situasjon: Da det kom, ble det ansett som en krenkelse mot høytidens religiøse innhold å kalle det påskeøl. Dermed fikk ølet navnet vårøl eller andre navn. Påskeølet har også vært utsatt for at det var mange helligdager, og dermed lite tilgjengelig, i butikk og pol. Nå for tiden er påskeølet en vanskelig sesongvare å markedsføre: Kaller man det for påskeøl, vil ingen kjøpe det etterpå, da oppfattes det som gammelt og utdatert.

Hva er påskeøl?

110 ølfristelser kom i vårens nyhetsslipp, men ingen var direkte påskeøl. For hva består egentlig påskeøltradisjonen av? Med industriølets oppblomstring på midten av 1800-tallet, lå forholdene til rette for rent, undergjæret øl av typen bockøl, pils og lager, gjerne på en mørk og sødmefylt maltbase, som i juleølet. Der juleølet gjerne var en ale, med gjær som fermenterte på høye temperaturer, kom påskeøl i en undergjæret variant, for eksempel som bockøl.

Norske bryggerier hentet for en stor del både gjærstammer, kompetanse og tradisjoner fra Tyskland. Det er også årsaken til at det ble sterke, dobbel-bock-er og de litt mer alkoholsterke pilstypene som ble til påskeøl her til lands. Ølet var noe mørkere enn en pils, med noe mer sødme og stadig lite humle, slik som det tradisjonelle juleølet, men påskeølet var lettere og nærmere pilsen ved å være et undergjæret øl, i Münich- eller Vienna-tradisjon. Selv om du kanskje ikke finner så mange øl som heter noe med påske i dagens sortiment, kan du velge deg en bock-øl og vite at du går rett inn i 1930-tallets påskeøltradisjon. 

Tørr bockøl i solveggen

I dag inntas påskeølet i solveggen like godt som til lam eller høytidens måltider. Man kan ikke sammenligne påskeøl med juleølslippet, til det er påskeølet for smalt og omfanget av denne sorten sesong-øl ser ut til å variere – det kommer og går i bølger.

For meg består påske av tre hovedmåltider: Det ene er selvfølgelig etter skituren. Det er ingenting som er bedre enn den første slurken med klar, tørr bockøl på afterski eller i hytteveggen. Du trenger ikke engang legge ut på lengre turer enn du er i form til, det holder om du kommer deg ut, om så bare på terrassen!

Øl til påskelammet

Det andre påskemåltidet er selvfølgelig påskelammet med rikelig rosmarin og hvitløk. Rosmarin kan være et krevende krydder, det er ikke alle som er så begeistret for det, men selv liker jeg det, gjerne sammen med et mørkt bockøl for å bryte ned litt av det fete lammekjøttet.

Øl til påaskeegget

Det siste måltidet er strengt tatt ikke et måltid i ernæringsmessig forstand, men snarere kos. Dersom du lurer på hvilket øl som går best til påskeegget, er jo det avhengig av hva påskeegget er fylt med. Fyller du egget med mørk sjokolade, er jo en porter alltid riktig. Er egget fylt av melkesjokolade, er en kaffestout perfekt. Tilhører du de som liker surt smågodt og drops og gelegodteri, ja da ville jeg gått for et surøl med bringebær. Selv synes jeg at det å fylle påskeegg til kjæresten, tantebarn eller venner er det beste i verden! Det er en liten gave, men den avslører om du virkelig kjenner noen godt.

Ølprodusentene tester markedet

Ølprodusentene tester oss kunder. For noen år siden var det flere spennende påskeøl å finne på markedet, solgt som sesongens vare. Bl.a. kom kompromissløse Nøgne Ø med ølet God Påske. Nå finner vi Kinns påskeøl som den mest standhaftige på markedet. På samme måte som det innenfor det tradisjonelle juleølet også tilbys nyskapninger, bruker stadig flere bryggerier marsslippet for å teste markedet for nye øltyper de tror vi kan like. Det er vi jo takknemlig for!

Denne saken ble først publisert i mars 2018.

ANNONSE