Emmentaleren bør modne til lyden av hiphop

+
Det er ikke hipp som happ hvilken musikksjanger som spilles for osten. Led Zeppelin og Mozart ga ikke sveitserosten en like spennende smak som det hiphop gjorde.

Albumet «We Got It From Here» med den amerikanske hiphop-gruppen A Tribe Called Quest gir sveitserosten en mykere og mer blomsteraktig smak, ifølge sveitsiske smakseksperter.

«Hæ?» spør du deg kanskje, etter å ha lest ovenstående ingress. Vel, vi tuller ikke. Dette handler om lyd og gastronomi, på bakterienivå!

Og det er slettes ikke hipp som happ hvilken musikksjanger som spilles for osten.

Lydbølger påvirker

Det sveitsiske kunstskolen Bern University of the Arts har nemlig slått seg sammen med veterinær og hobbyostemaker Beat Wampfler, og sammen har de skapt eksperimentet «Sonic cheese: experience between sound and gastronomy».

Eksperimentet handler altså om å påvirke ost under lagring ved hjelp av lydbølger. Tesen er at emmentalerens utvikling, smakskarakteristikk og konsistens ikke bare påvirkes av musikk, men at den påvirkes ulikt av ulike musikksjangre. 

Hiphop, rock og klassisk

I september i fjor gikk ostemaker Wampfler ned i ostekjelleren sin, og rigget til ni emmentalere i hver sin trekasse, med dertil tilhørende høyttalere. Der ble sveitserostene liggende i seks måneder, lyttende til enten A Tribe Called Quest, Led Zeppelin eller Mozart. 

Vitenskapelig og jurybasert vurdering

Deretter ble emmentalerne utsatt for to ulike undersøkelser; en vitenskapelig, der universitetets folk gikk til verket – eller osten – for å måle blant annet konsistens; og en jurybasert undersøkelse, der smakseksperter synset seg frem og tilbake.

Det begge undersøkelsene bekreftet, var at de ulike musikktypene faktisk påvirker ostene ulikt.

Skreddermodnet etter musikksmak

Så hvilken musikk bør du spille for osten din? Det viste seg altså at hiphop var det som frembrakte den mest spennende smaken, selv om en dommer i smaksjuryen tok dissens, og stemte for klassisk.

Uansett ser ostemaker Wampfler allerede store muligheter i å kunne tilby emmentaler «skreddermodnet» etter potensielle kjøperes musikksmak!

ANNONSE