Argentina – verdens supermarked

– Vi ser på oss selv som verdens matvarelager, og ønsker å bli verdens supermarked, sier ambassadør Betina Pasquali de Fonseca ubeskjedent.

Betina Pasquali de Fonseca, som har vært Argentinas ambassadør i Norge i to år, ser visse likheter mellom det norske og det argentinske kjøkken.

– Begge land er kulinarisk sofistikerte, og nyter godt av førsteklasses råvarer, mener Pasquali de Fonseca.

Og det var for å fremme nevnte råvarer at ambassadøren inviterte til Argentine Day i slutten av august. Her fikk de besøkende bokstavelig talt en smakebit på noe av det som kjennetegner verdens åttende største land. Biffen ble tilberedt slik den skal på argentinsk vis; over vedfyrt grill.

– Biff av skyhøy kvalitet

– I Argentina er Norge kanskje først og fremst kjent for fisk. Fra et norsk perspektiv tenker man fort biff når det kommer til Argentina. Og selv om vi har mange gode råvarer å ta av, er nok matkulturen vår fokusert på storfekjøtt. Det er jo fordi det holder skyhøy kvalitet, hevder ambassadøren.

– Hele produksjonen er naturlig. Dyrene lever fritt og godt, og beiter der de vil. Dessuten er klimaet gunstig. Alt dette gir godt kjøtt, som jeg inviterer norske kokker til å bruke mer av.

Flaggskipdruen Malbec

Til en god biff bør man ha god rødvin. Og til argentinsk biff smaker argentinsk Malbec ekstra godt.

– Malbec er flaggskipdruen vår, konstaterer Pasquali de Fonseca.

Det var på midten av 1800-tallet at provinsguvernør Domingo Faustino Sarmiento tok kontakt med den franske agronomen Miguel Pouget, for å få noen passende franske vinrankestiklinger over til Argentina. Blant stiklingene var det som ble starten på det argentinske Malbec-eventyret.

Argentinsk Malbec er annerledes enn sitt europeiske opphav, og kjennetegnes av mindre bær i tettere klaser. Den resulterende vinen er typisk dyp i fargen, og har tydelig fruktighet. Tanninstrukturen i argentinsk Malbec sikrer en fløyelsaktig tekstur.

Så selv om Malbec fremdeles finnes i Europa, er Malbec-vin i dag nærmest synonymt med argentinsk vin, av hvilken den beste kommer fra Mendoza-området ved Andesfjellene. Her spiller den store høyden over havet en viktig rolle for smaksbildet.

– Importen er stor inn til Norge, så det er tydelig at den har slått an her også, smiler ambassadøren.

Mer enn biff

– Men husk at vi har flere druer enn Malbec. Cabernet Sauvignon- og Syrah-druene liker seg også godt i Argentina, og gir gode rødviner. Husk også at argentinske råvarer er mer enn biff. Vi har i det hele tatt mye å by på, og oppfordrer alle norske kokker til å bli bedre kjent med oss, avslutter ambassadør Betina Pasquali de Fonseca.

ANNONSE