Over halvparten av unge kvinner tar spesielle mathensyn

+
28 prosent av de unge kvinnene oppgir at de har problemer med melk på grunn av intoleranse, allergi eller andre ting.

En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at 51 prosent av kvinner mellom 18–29 år tar særlige hensyn når de spiser.

– Det er oppsiktsvekkende at så mange unge kvinner opplever at de har noe som påvirker spisevanene. Vi er bekymret over en tendens der mat og kosthold stadig oftere blir forbundet med forvirring og frykt, snarere enn matglede, sier direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Ida Berg Hauge.

På befolkningsnivå svarer hele 33 prosent at spesielle forhold påvirker spisevanene deres. Dette er en stor økning dersom man sammenligner med tall bare fem år tilbake i tid.

Les også: Halvparten trodde de var allergiske uten å være det

Mat mer komplisert enn tidligere

– Det stadig økende søkelyset på intoleranser, plager, dietter og generell støy rundt mat er noe jeg er tror mange av oss har lagt merke til. Bare det å arrangere bursdag, lunsj eller jobbseminar er mer komplisert nå enn tidligere, sier Berg Hauge.

Mediene bør være sitt ansvar bevisst

Hun mener at sosiale og tradisjonelle medier er en del av årsaken til de høye tallene. 

– Vi drukner nærmest i kostholdstips fra selverklærte eksperter og influencere som fronter ekstreme dietter og som ofte oppfordrer til å kutte ut helt vanlige matvarer som brød og melk. De tradisjonelle mediene bør også være sitt ansvar bevisst, og bedre balansere dekningen av kosthold. Nærmest daglig pusher nettaviser ut dietter ukritisk, ofte uten å opplyse om hvilke viktige næringsstoffer man går glipp av dersom man kutter hele matvaregrupper ut av kostholdet.

Kutter melken til tross for jodalarm

Nasjonalt råd for ernæring lanserte i 2016 en rapport som viste at jodinntaket er urovekkende lavt i deler av befolkningen, spesielt i sårbare grupper som kvinner i fertil alder, gravide, ammende og små barn. Rådet selv brukte uttrykket «akutt behov for tiltak» for å sikre god nok jodstatus i disse gruppene.

Samtidig oppgir hele 28 prosent av de unge jentene at de har problemer med melk på grunn av intoleranse, allergi eller andre ting. Nesten 40 prosent oppgir at de aldri eller svært sjelden drikker melk. 

– Det er jo et tankekors at samtidig som forskere slår alarm om jodmangel, fortsetter unge kvinner å kutte i en viktig kilde til jod; nemlig melk og meieriprodukter. Det er kun 2–3 prosent av den etnisk norske befolkningen som har laktoseintoleranse, og under 1 prosent av voksne har melkeproteinallergi. Noen har irritabel tarm, men tallet på hvor mange unge kvinner som oppgir at de ikke tåler melk og derfor kutter ned på inntaket er urovekkende høyt. Meieriprodukter er vår største kilde til kalsium og jod og er spesielt viktig for unge kvinner, sier Berg Hauge.

Vanlig mat er bra nok

Hun mener det er på tide å sette all støyen rundt mat på agendaen. 

– Jeg tror vi må begynne å puste litt mer med magen og finne fram matgleden igjen. Mat trenger ikke å være så komplisert. For de aller fleste handler et godt kosthold om å følge kostrådene fra myndighetene. Vanlig mat er faktisk bra nok, avslutter Berg Hauge.

ANNONSE