Den norske epledagen

+
Norske epler har hatt en frisk og fin oppvekst – derfor smaker de så godt.

Den norske eplehøsten er i gang. Vi gleder oss til å nyte disse søte, friske og sprø eplene som vi er så glade i. De som har vokst frem i norsk natur, med lange lyse dager og kjølige netter. Videre er de plukket, pakket og distribuert med stor omsorg.

Siste tirsdag i september – altså den 27. september 2022 – er den norske epledagen. Opplysningskontoret for frukt og grønt oppfordrer alle til å nyte minst ett norske eple denne dagen. De oppfordrer også til å sende en varm tanke til alle de som i Hardanger, Telemark, Ryfylke, Svelvik eller andre steder i landet har dyrket og løftet frem disse deilige fruktene.

Norsk frukt til tross for engelsklydende navn

Vi har ulike eplesorter i Norge – noen er tidlige sorter og noen kommer lenger ut på høsten. Aroma, Summerred og Discovery, er de viktigste norske sortene, men de mer tradisjonsrike sortene som Gravensten og Åkerø er også å finne på markedet.

Kort sesong

Vi greier ikke å dyrke nok epler i Norge til å dekke etterspørselen, så det er en kort sesong, som varer fra midt i september og ut november. Norske epler er altså en sesongvare akkurat som norske jordbær.

Sunt og godt

Eple er den nest mest spiste frukten i Norge, men er den første vi nevner når vi blir spurt om å nevne navnet på en frukt!

Ifølge tall fra OFG, spiser vi i snitt 9,6 kg epler hver i året. Det smaker godt og gjør godt. Det er ikke for ingenting vi har ordtaket «An apple a day keeps the doctor away». Et eple er et godt valg som en av 5 om dagen og passer godt både etter matpakken, som topping på frokostblanding eller grøt, i bakverk eller bare skåret i båter som kveldskos.

Se mange gode oppskrifter med epler på frukt.no.

ANNONSE