Vet du hvorfor lussekattene skal være gule?

Luciadagen handler om lys, og selv lussekattene er et lysende eksempel på dette.

Bakverket skal være gult, som regnes for å være solens og lysets farge. Lussekattene bakes med S-former, som er gamle sol- og livssymboler. 

Ordentlige lussekatter trenger safran

For å få både den riktige fargen og smaken på lussekattene er det opprinnelig safran – kjent som verdens dyreste krydder – som skal brukes. Gurkemeie, som er et billigere krydder, vil også gjøre bollene gule, men den karakteristiske safransmaken vil utebli. Lussekattene pyntes ofte med rosiner.

Safran gir lussekattene karakteristisk farge og smak. Foto: Colourbox.com

Luciadagen – en blanding av norrøn og kristen tradisjon

Luciadagen er en minnedag for Lucia, som ifølge legenden led martyrdøden 13. desember under kristendomsforfølgelsene i Romerriket tidlig på 300-tallet. Lucia var en helgen for vintersolverv, og viste seg derfor med lys. Selve navnet kommer fra latinske «lucius» som betyr lysende.

Her i Norden er feiringen blandet sammen med den norrøne lussi-tradisjonen. Lussi Langnatt var natten mellom 12. og 13. desember, som med datidens kalender var tidspunktet for vintersolverv. Denne natten var fylt med overtro og onde makter. Lussi, en vette (et overnaturlig vesen) med et kraftig temperament, kom for å kontrollere at folk var i rute med juleforberedelsene. Var man ikke det, ville det få alvorlige konsekvenser. 

Den lange mørke natten kan symbolisere forholdet mellom lys og mørke, og vintersolvervet markerer at det er lyset som vinner. Levende lys ble brukt for å jage bort både Lussi og andre mørke makter.

En «lussebit» verner mot onde krefter

Det var vanlig at dyrene fikk noe ekstra godt, en såkalt lussebit, for å verne seg mot onde makter den farlige lussinatten. Etter hvert ble det en tradisjon at også menneskene fikk en ekstra god frokost på luciadagen.

På begynnelsen av 1800-tallet ble det vanlig på storgårder i Vest-Sverige at en ung kvinne, utkledd som engel med krans av levende lys i håret, serverte lussefrokost til herskapet før soloppgang. Denne tradisjonen regnes for å være forløperen til skikken med å servere lussekatter. Luciafeiringen ble tatt opp igjen i Sverige i 1927, og det er i den forbindelse at den spredte seg til Norge, i tillegg til mange andre europeiske land. 

I Norge markeres luciadagen først og fremst i barnehager og på skoler. Foto: Colourbox.com

Kilder: Forskning.no og snl.no

ANNONSE