Tapas på norsk fra San Sebastian til Lofoten

Den svenske kokken og kokebokforfatteren Helena Neraal er ute med ny kokebok. Også denne gang tar hun for seg det spennende mangfoldet som rommes innenfor tapas-begrepet.

Som tittelen antyder, favner innholdet langt bredere enn tradisjonelle, spanske småretter som du får servert til et glass vin på en bodega eller i en pintxoskneipe i Baskerland. Nå er det selvfølgelig ikke noe i veien med spansk tapas, og boka tar da også utgangspunkt i den tradisjonelle tapasen du finner i den baskiske kystbyen San Sebastian. At hun nå kombinerer tapas med gode råvarer fra Lofoten, er en fin vri som viser både mangfoldet og ikke minst mulighetene som ligger i en tapasmeny.

Matglede og gode historier

Også i denne som i tidligere kokebøker, evner Helena å formidle ekte matglede og entusiasme for gode råvarer. Hun er også god til å formidle rettenes historie. Som hun selv skriver: ”En god historie forsterker smaksløkene og gir maten farge og karakter. Det er bare å dikte – alt for å gi matretten den oppmerksomheten den fortjener!”

Hennes sans for å skape fine stunder i fellesskap rundt bordet med god mat og drikke, er noe som kan oppleves på vertshuset Vita Elgen i Värmland som hun driver sammen med sin mann Anders. Og har du ikke opplevd stemningen og maten der, så får du altså en liten smakebit på hennes kulinariske univers i denne boka.

Hyllest til fellesskapet

Den er for øvrig bygget opp med kapitler etter de ulike teknikkene hun bruker. Her finner du til sammen over 60 ulike oppskrifter som spenner fra appelsin- og anisrøkt and, elgcarpaccio, hurtigstekt tunfisk til søt og syrlig ceviche av torsk og kamskjell.

Dette er en fin kokebok som mange vil ha glede av – både som inspirasjon til å kreere spennende smaksopplevelser, og som en fin hyllest til fellesskapet rundt matbordet.

Løp og kjøp!

 

Nils Henrik Sjo

 

Helena Neraal
Tapas på norsk

Fra San Sebastian til Lofoten 164 sider
Forlag: Vigmostad & Bjørke

ANNONSE