Skal gjøre insekter til en delikatesse

En forskergruppe i Sverige skal undersøke i hvilken grad insekter blir akseptert som mat. I tillegg skal de undersøke hvordan vi kan vite at insektsmat er trygg å spise.

Det nye forskningsprosjektet, «Insekter – en kulinarisk og bærekraftig delikatesse», har fått 2,6 millioner svenske kroner i støtte, både fra staten og næringslivet. Det er i første omgang melormer som skal under lupen. 

Kulinariske og attraktive retter

– Vi har et helhetsperspektiv, og målet er å utvikle ny kunnskap for å kunne skape kulinariske og attraktive retter med insekter som ingrediens, slik at vi etter hvert kan aksepterte insekter som mat, sier Karin Wendin, prosjektleder og professor i mat- og måltidsvitenskap ved Högskolan Kristianstad

Utfordringer på agendaen

– Forskningsprosjektet vil i hovedsak fokusere på tilberedningen av insekter som mat, og hvordan man lagrer dem, men vi vil også se på regelverk og hvordan vi kan løse de barrierene og begrensingene som vi har i dag, fortsetter hun. 

I dag er det ikke tillatt å servere insekter som mat i Sverige. En teknisk utfordring når det gjelder insekter som mat, er det høye innholdet av flerumettet fett, ettersom dette fettet harskner raskt. Sosialt sett er «æsj-faktoren» en barriere, forteller Wendin til Bugburger.se.

I denne videoen forteller Wendin om hvorfor hun ønsker å forske på insekter som mat.

Forskning og næringsliv

I tillegg til Sveriges landbruksuniversitet og RISE Research Institutes of Sweden, er fire selskaper inkludert i prosjektet for å bidra med produkt- og forretningsutvikling, særlig når det gjelder emballasjeløsninger. 

Prosjektet startet opp i februar i år og vil pågå ut 2019.

Også i Norge har insekter som mat fått forskernes oppmerksomhet.

ANNONSE