Sunnere med kalorimerking?

Kan bedre merking av kaloriinnhold i mat føre til bedre og sunnere valg fra menyen?

Overvekt og fedme er et internasjonalt helseproblem. Ifølge Folkehelseinstituttet har mellom 20 og 25 prosent av norske middelaldrende kvinner og menn en for høy kroppsmasseindeks (BMI), noe som gir økt risiko for flere sykdommer, deriblant kreft. Derfor gjelder det å velge sine måltider med omhu. Vil kalorimerking av maten gjøre valget lettere?

Forskning viser effekt

En nylig rapport fra den danske kreftforeningen – Kræftens Bekæmpelse – basert på litteraturgjennomgang av 14 vitenskapelige studier på området, tyder på at godt implementert kalorimerking kan ha noe for seg. I 11 av de 14 studiene gikk kaloriinntaket ned, selv om tallene varierer fra 31 til 440 kilokalorier per måltid. 

Flere sunne alternativer

– Det vil være rimelig å anta at dersom spisesteder må kalorimerke måltidene sine, vil det føre til en dreining mot å lage flere alternativer med færre kalorier. Hvis dette betyr at du får større utvalg av for eksempel gode og mettende salater, supper og wok-er, basert på sunne råvarer som fisk, belgvekster, nøtter og grønnsaker – så vil det jo bli mye lettere å faktisk finne de beste alternativene når du er ute og spiser, sier ernæringsbiolog og høyskolelektor ved Bjørknes Høyskole Marit Kolby Zinöcker til Smakmagasinet.no.

– Det vil jo også være rimelig å anta at dersom vi ser at brownien som vi vurderer å avslutte måltidet med, inneholder et halvt dagsbehov av energi, så velger vi enten noe annet, eller å dele med noen.

Kalorimerking er en økende trend internasjonalt, og i trendrapporter for 2018 ble det forventet at informasjon om innholdet i maten vil bli lettere tilgjengelig. 

ANNONSE