Se opp for disse mattrendene i 2018

Trender kommer, og trender går. Noen blir værende. Det eneste som er helt sikkert, er at raske endringer og nødvendigheten av tilpasningsdyktighet i serveringsbransjen er kommet for å bli. Årets varslede trender reflekterer dette.

Vi har tatt en titt på hva ulike trendanalytikere og matskribenter spår i sine trendrapporter for 2018.

Plantebasert mat

I fjor meldte vi at «den grønne bølgen» ville bli forsterket. Det viste seg å stemme, i 2017 fikk vegan/vegetartrenden virkelig fotfeste. Plantebasert mat spås å få en enda bredere posisjon de neste årene. Plantebasert mat vil faktisk bli den aller største 2018-trenden, ifølge den kjente trendeksperten Michael Whiteman. Andrew Freeman er en annen anerkjent trendekspert. Han hevder at grønnsaksbaserte retter har blitt mainstram; interessen er stadig økende hos forbrukerne og produktutvalget vokser tilsvarende. Dette gjelder ikke minst i fast food-segmentet.

Stadig flere kokker eksperimenterer med plantebaserte proteinkilder som tofu, tempeh og quinoa, og BBC GoodFood spår at de veganske og vegetariske rettene vil bli mer lekne fremover. FineDiningLovers trekker for øvrig frem sopp som en svært sentral ingrediens dette året. Hvis de får rett i sine antakelser, vil soppen bli brukt i en rekke forskjellige retter og produkter.

Samfunnsansvar og bærekraft

FineDiningLovers peker på en tendens til at flere kokker engasjerer seg i samfunnsspørsmål gjennom matlaging, og tror at engasjement innenfor veldedighet, frivillig arbeid, utdanning og medisin vil bli en økende trend.

I forlengelsen av dette er bærekraft et svært aktuelt tema for tiden. Bevisste forbrukere vil kreve sporbarhet og kunnskap om matens miljøavtrykk, og matsvinn er noe alle i bransjen blir nødt til å forholde seg til. Freeman mener vi vil se flere kreative måter å utnytte matrester på; han spår f.eks. at cocktails der man har benyttet rester fra kjøkkenet, vil bli en trend. Bærekrafttrenden vil også bli reflektert gjennom interiør og emballasje, som helst skal være resirkulerbar. 

Den verdenskjente Michelin-restauranten Noma i København, der René Redzepi er kjøkkensjef, skal gjenåpne i 2018. Det nye konseptet er en «urban gård», der sesongbaserte råvarer hentet innen gangavstand står i fokus. Flere spår at bransjen vil bli inspirert av Noma.

Merk deg disse landene

Freeman tror at smaker fra det israelske kjøkken og det meksikanske kjøkken vil prege året. Han spår også at vi vil få kjennskap til flere sider av det moderne kinesiske kjøkken. Whiteman mener at koreanske restauranter i en mer eksklusiv utgave vil gjøre seg bemerket. Han antar også at vi vil se mer til det filippinske kjøkken, i tillegg til mer indisk fast-casual street food.

Stadig flere kokker leker med indiske smaker, og FineDiningLovers tror indisk mat med en moderne vri vil bli populært. Matbloggeren Angry Chef mener at flere indiske retter vil bli brakt tilbake til sine plantebaserte røtter, noe som vil bidra til at 2018 blir et år med stadig flere kjøttfrie dager.

Fast-casual og fine-casual

Fast-casual, dvs. restauranter som tilbyr sunn fast-food, markerte seg i 2017. Flere spår at disse vil utvikle seg videre i år. Effektiv servering vil stå i fokus, uten at det oppleves som en typisk fast-food-restaurant. I forlengelsen av dette tror Freeman at også «fine-casual» er et konsept som vil prege bransjen fremover. Det innebærer utvidet service, kanskje til og med bordservering. Menyene vil være begrensede, for kundene er ikke ute etter kvantitet; det er kvalitet, hurtighet og kundetilpasning som er viktigst. Teknologi blir tatt i bruk for å møte denne utviklingen.  

Teknologieffektivisering

Teknologiutviklingen går stadig raskere, og digitalisering vil sette sitt preg på serveringsbransjen. Effektivisering og automatisering er viktige nøkkelord. Både Freeman og Whiteman trekker frem nye betalingsløsninger. Vi vil også se et sterkere innslag av digitale, og dermed dynamiske, menyer.

I USA har man allerede sett eksempler på at mat blir levert av droner. Dette er bare begynnelsen, skriver Freeman. Flere mener at det ikke er lenge til robotene vil gjøre sitt inntog for fullt.

Mat som helseboost

Mat som medisin har lenge vært en varslet utvikling. Forbrukernes nye ønsker og krav til helse og sunnhet vil påvirke hele bransjen. FineDiningLovers forventer bl.a. å se flere restauranter som samarbeider med ernæringsfysiologer om å lage menyer tilpasset kundene.

Tarmhelse har vært et aktuelt tema en stund. Fermentering og sylting har hatt en oppblomstring, og BBC GoodFood spår at mat som påvirker tarmhelsen positivt, vil bli viktige elementer i dietter i 2018. Dette inkluderer mat som kimchi, kombucha, miso og kefir, i tillegg til løk, hvitløk og tilsvarende.

Også mat som er bra for vår kognitive funksjon vil bli trendy, ifølge BBC GoodFood. Ingredienser som visstnok skal være bra for hjernen, er gurkemeie, laks, egg og løvetann. FineDiningLovers forventer at vi i år vil se mer transparens, for eksempel når det gjelder lett tilgjengelig informasjon om kaloriinnhold i maten.

Mange helsebevisste reduserer alkoholforbruket sitt. Såkalte mocktails og annen alkoholfri drikke spås av flere å få økt popularitet i 2018. Det spås at vi vil se mer til tonicvann med spennende smaker, alkoholfri «sprit» samt botaniske blandinger. Ikke nok med at drikkene er uten alkohol, de inneholder også helsebringende ingredienser.

Fotovennlig mat som overrasker

I en verden av sosiale medier og informasjonsoverflod er det krevende å fange folks oppmerksomhet. Jo mer fotovennlig maten din er, desto bedre, skriver Freeman. Av den grunn mener han at vi vil ser mer til bl.a. svært overdådige iskremer, spiselige blomster, i tillegg til farger vi ikke er vant til å se i mat og drikke. Også restaurantlokaler vil bli preget av at de skal ta seg godt ut på bilder, ikke minst lyssettingen blir avgjørende.

Et eksempel på en fargerik rett er poke bowls, som allerede har gjort seg bemerket. Flere mener denne hawaiianske mattrenden blir med videre i 2018, hvor den vil bli enda mer utbredt.

Også nye og uvanlige ingredienser i klassiske drikker og retter er en måte å skille seg ut på. Det spås at bl.a. kaldbrygget kaffe vil få kreative vrier, både i smak og presentasjon. Bli heller ikke overrasket over mat i luftig svev – alt for å få det gode bildet!

En slags mottrend til det overveldende tilbudet av mat og serveringssteder er såkalte én-ting-restauranter, som ifølge Whiteman blir en betydelig trend i år. Også her til lands har vi fått rendyrkede ramenrestauranter de siste par årene, og globalt har vi sett eksempler på restauranter som baserer rettene sine utelukkende på f.eks. avokado. Avokado blir for øvrig nevnt som en av de store mattrendene i 2018.

Hold deg oppdatert på trendutviklingen ved å lese SMAKmagasinet, vi følger trendene utover året!

ANNONSE