Vil innføre obligatorisk kalorimerking i Danmark

+
Flere tar til orde for at forbrukere må kunne ta valg på et opplyst grunnlag når de bestiller mat på restaurant.

Flere foreninger i Danmark mener at kalorimerking bør bli obligatorisk på restauranter. En tilsvarende regel trådte nylig i kraft i USA.

Hvor mange kalorier er det i hamburgeren sammenlignet med salaten på menyen? På Smakmagasinet.no kunne du nylig lese at kalorimerking har en positiv effekt på valget av sunne alternativer.

Tiltak mot overvekt

Forbrukerne må kunne ta valg på et opplyst grunnlag, mener Henrik Nedergaard, administrerende direktør i den danske Diabetesforeningen. Han sier at kalorimerking er et helt nødvendig tiltak, fordi det vil få folk til å tenke over usunne vaner, og dermed minimere risikoen for livsstilssykdommer. 

– Vi bør 100 prosent kopiere den amerikanske loven, sier Nedergaard til Fødevarewatch.dk.

Ifølge en undersøkelse gjengitt av mediebedriften National Public Radio (NPR), spiser folk i gjennomsnitt 50 kalorier mindre hvis kaloriinnholdet er oppgitt. 

– Man skal være klar over at mange bekker små gjør en stor å, kommenterer Nedergaard. 

Diabetesbølge i Norge

En ny studie viser at en av åtte vil ha diabetes type 2 innen 2045, og også det norske Diabetesforbundet krever politisk handling for å stanse utviklingen. Studien ble presentert på den europeiske kongressen for ekstrem overvekt (ECO). I dag har en av elleve voksne diabetes type 2, og studien anslår en voldsom økning de kommende årene. Denne typen diabetes rammer generelt voksne som et resultat av overvekt kombinert med genetisk disposisjon.

– Vi må seriøst gjøre innstramninger når det gjelder hvordan samfunnet er organisert. Vi appellerer til politikerne om at de må ha mot til å gjøre noe med dette, sier Nedergaard om situasjonen i Danmark. 

Obligatorisk for alle

Den nye loven i USA gjorde seg gjeldende fra og med mai i år, og omfatter restaurantkjeder med mer enn 20 restauranter. Disse er pålagt å oppgi hvor mange kalorier det er i de ulike rettene. 

Nedergaard fra Diabetesforeningen mener at Danmark bør være enda mer ambisiøs, og gjøre kalorimerking obligatorisk for samtlige restauranter. 

ANNONSE