En glimrende Masterclass om vin og mat i kombinasjon



Tirsdag 11. mars var utvalgte kunder invitert til en Masterclass på KIT-akademiet i Oslo. Masterclassen skjedde i regi av ASKO Servering, og tok for seg mat og vin i kombinasjon. Foredragsholderen var ingen ringere enn Jane Nisbet fra Oslo Wine School.
I løpet av formiddagen ble det servert 12 spennende viner fra Belmonte, AMKA og Haugen-Gruppen, som kundene smakte på både separat og i kombinasjon med mat. ASK Spekehus, Grilstad, Oluf Lorentzen, Ala Carte og Hovelsrud Gård stod for maten som ble servert sammen med vinene.
Behov for økt kunnskap
Jane åpnet Masterclassen med å fortelle at markedet har endret seg den siste tiden når det kommer til vin.
– Forbrukerne er mer nysgjerrige og mer interessert i vin nå enn tidligere, både når det kommer til vinturisme, vinbarer og vinkurs, sa hun. – Vinelskere søker opplevelser, og har stadig større forventninger; ettersom de selv har mer kunnskap om vin, forventer de at serveringsbransjen også har det.
I Norge har vi et av de beste utvalgene av vin i verden, med en helt enorm tilgang. Og selv om dette er veldig bra, påvirker det også Horeca-markedet.
– Kort fortalt betyr det at man som serveringssted må kunne mer om vin. Man behøver rett og slett flere ansatte med gode vinkunnskaper, sa Jane. – Dette innebærer at man både har en god utdannelse, at man holder seg oppdatert på hvilke trender og utviklinger som skjer i markedet, og at man har inngående forståelse for hvordan man kombinerer vin og mat. For når man får det til på riktig måte, vil det totale resultatet bli så utrolig mye bedre enn de ulike komponentene hver for seg.
Et strålende arrangement
En av kundene som var til stede, var Kobberhaughytta, som er en av Turistforeningens hytter i Oslomarka.
– Dette har vært en veldig lærerik Masterclass, sa Erlend Birkeland til SMAKmagasinet etter endt kurs. – Det var utrolig artig å få muligheten til å smake vinene i kombinasjon med ulik mat. Det var generelt veldig «hands-on», noe som gir en dypere og mer praktisk forståelse. Så dette er absolutt noe ASKO Servering bør gjøre mer av!
– Vi fikk også prøve ut spennende kombinasjoner som vi ikke har tenkt på før, slik som for eksempel spansk rødvin til ost, la Erling Heldaas til. – Vi har også fått bekjentskap til nye dessertviner.
Også kursholderen selv var fornøyd med arrangementet.
– Dette har vært en utrolig bra og interessant opplevelse. Jeg må jo også trekke frem leverandørene, for de hadde med seg helt fantastiske produkter, som har åpnet øynene mine for hvor utrolig god mat vi har her i Norge, sa Jane. – Denne Masterclassen var et fantastisk initiativ. KIT-akademiet er virkelig en flott arena for slike kurs; det er enormt mye kunnskap i veggene her, og det har vært en glede å få lov til å bli en del av det. Konklusjonen er enkelt og greit at vi må gjøre mer av dette. Jeg kommer gjerne tilbake og holder flere slike Masterclasser her på KIT-akademiet!
Avslutningsvis tok SMAKmagasinet en prat med markedskonsulent Anne-Christin Tønder Smith, som selv har studert under Jane på Oslo Wine School.
– Kvaliteten på arrangementet har vært utrolig høyt, takket være Jane, leverandørene og importørene våre. Vi er utrolig heldige som har så mange gode samarbeidspartnere, sa hun. – Nivået har vært høyt på alle måter, og temaet er jo veldig aktuelt for bransjen og kundene våre. For oss i ASKO Servering var dette også et viktig arrangement. Det handler om å få et godt samarbeid med både leverandører, importører og kunder, og vise frem det ASKO Servering har å by på. Så dette håper vi absolutt å få gjort igjen!
Ønsker du å delta på kurs på KIT-akademiet? Ta en titt på deres kursoversikt og kurskalender!