Ost, vin og norske matskatter hos Helmersen



I Tromsø, der smale gater skjuler nye oppdagelser, venter Helmersen Deli & Vinbar – en perle med store smaker, omringet av fjell, fjord og byens yrende liv.
– Vi startet som en delikatesseforretning i 2002, og helt fra starten har det vært fokus på kvalitet, sier Sindre Helmersen når SMAKmagasinet er på besøk. – For å ta en lang historie kort: Vi utvidet butikken med vinbar og restaurant i 2019, samtidig som bygget ble totalrenovert. I dag er vi altså en delikatesseforretning og vinbar. Fokuset på kvalitet har vi beholdt.
Fra europeiske delikatesser til norske Matskatter
Som delikatesseforretning har Helmersen holdt på i snart 23 år.
– Vi har opp gjennom årene hatt relativt mye italienske, spanske og franske oster. Nå har vi imidlertid i stadig større grad norske oster, og da helst Matskatter. Da velger vi de beste ostene som landet har å by på. Jeg har vært dommer på oste-VM, så ost er noe jeg kan; jeg vet hvordan en god ost skal smake, sier Sindre og smiler. – I restauranten benytter vi oss også i stor grad av Matskatter, både regionale og lokale. På menyen har vi blant annet reinsdyr, boknafisk, klippfisk av sei og grava laks. Godt norsk, rett og slett. Vi leker jo oss med litt forskjellige varianter av de klassiske rettene, men enkelte tradisjoner skal man respektere og holde tradisjonelle. Boknafisken er et slikt eksempel.
Selv om delikatessebutikken er en viktig del av Helmersen, har de nå altså flere bein å stå på.
– Vi serverer både frokost, lunsj og middag. Det er faktisk overraskende mange som spiser frokost her, sier Sindre. – I tillegg har vi vinbar, hvor konseptet er moderne kvalitetsviner. Vi har vel oppimot 400 ulike viner i sortimentet vårt.
Folk, mat og atmosfære
Sindre forteller at Helmersen har vært en reise som har satt sine spor.
– Det er et konsept som jeg selv ville besøkt, og det er jo nettopp derfor jeg startet det tilbake i 2002, sier han. – Det er også veldig kult å kunne jobbe med folk i alle aldre og med ulike nasjonaliteter. Helmersen handler jo om de som jobber her, og opplevelsen de skaper for gjestene våre.
For hvem er det egentlig som frekventerer Helmersen?
– Det er hovedsakelig tromsøværinger som bruker oss, men turistene dekker de hullene som måtte oppstå. Vi har også veldig mange stamgjester, og da er det en god blanding av privatpersoner og bedrifter. Det er så utrolig trivelig med de faste gjestene, for da blir det hyggelig ‘small talk’ og en familiær atmosfære! Og det er jo også noe som smitter over på de andre gjestene. Det er jo nettopp det vi ønsker – at folk skal føle at de kommer til noe kjent, selv om de aldri har vært her før, avslutter Helmersen.