De 10 største trendene for 2025
TheFoodPeople holdt nylig sin årlige trendrapport for mat og drikke. Her gikk de gjennom de 10 største trendene som vil gjøre seg gjeldende for det nye året.
1. JOMO
JOMO står for «Joy of Missing Out», og står altså i kontrast til FOMO – «Fear of Missing Out». FOMO handler om å være med på så mye som mulig, og aldri takke nei, i frykt for å gå glipp av noe viktig eller spennende. JOMO handler derimot om å leve i nuet, om å nyte «her og nå» og ikke bekymre seg for hva som skjer utenfor hjemmet. For hvorfor skal man trenge å dra ut, når man kan få måltider med restaurantkvalitet, utsøkte cocktails og spesialkaffe hjemme? Pop-ups, matlagingsarrangementer og takeaway-kulturen blomstrer som resultat av denne trenden, som er en del av megatrenden «hjemme er best».
2. Spis som en alteter
Planteeter eller kjøtteter? Hvorfor velge én, når man kan spise alt! Omnivore-trenden er ikke spesielt ny, men handler rett og slett om å spise fleksibelt. Det er altså et annet ord for å være fleksitarianer. Mengden kjøtt man spiser er gjerne redusert, uten at man kutter det ut fullstendig.
3. Fusjon!
Når det kommer til mat, handler fusjon om å blande matlagingsstilene fra ulike verdenskjøkken. Lammekjøttlasagne, bánh mì-sandwicher, taco med teriyakikylling, karririsotto, sushiburrito … her er det kun fantasien som setter grenser. Alt er lov, så lenge det smaker fantastisk!
4. Gi etter for søtsuget
Livet er for kort til å ikke unne seg det man har lyst på. Og når man først skal kose seg, gjelder det å gjøre det skikkelig! Enten det er søtsaker eller noe luksuriøst man er fysen på, handler denne trenden om «premium nytelse».
5. Helse
Sunnhet og helse har lenge vært en megatrend som påvirker matvanene våre. Men der det tidligere handlet om slanking, handler det nå i større grad om å velge bedre. Bedre smak, bedre tilgjengelighet og bedre råvarer – rett og slett mat som er bedre for både oss og planeten. Denne trenden henger sammen med den økte interessen for funksjonell mat.
6. Rent og naturlig
Ikke overraskende er vi nødt til å nevne ultraprosessert mat når det kommer til trendene for 2025. Vi ønsker rett og slett i større grad å spise rene og naturlige råvarer. Dette innebærer produkter med få og enkle ingredienser, minimal behandling og etisk produksjon.
7. Forhindring av matsvinn
Kampen for å redusere matsvinn fortsetter, og nå er fokuset ikke bare på å redusere, men også på hvordan man kan forhindre det til å begynne med. Matkasser, spiselige og resirkulerte biprodukter, oppsirkulert mat, teknologi som forlenger holdbarheten og apper som hjelper produsenter med å bekjempe matsvinn er alle en del av denne trenden.
8. Søte fristelser
Desserter i dag handler ikke bare om store og sukkerholdige porsjoner. Det blir nemlig stadig mer populært med minidesserter som nytes mer bevisst. Dette kan for eksempel være hummus med mørk sjokolade, småkaker, ferskt bakverk i små porsjoner eller proteinrike godsaker som nøttebarer med sirup.
9. Snacks for alle pengene
Vi holder oss ikke lenger til tre fastsatte måltider i løpet av dagen, men har gjerne en mer fleksibel tilnærming til spising. Dette gjør også at snacking og antall mellommåltider øker. Dette kan være alt fra proteinbarer og nøtteposer til yoghurt og ferdigsmurte knekkebrød.
10. Nye proteiner
Utviklingen innen plantebasert teknologi er i full fart, og vi får stadig flere allsidige og minimalt bearbeidede proteinkilder. Samtidig har vi sett store fremskritt innen laboratoriedyrket kjøtt, fisk og meieriprodukter, mens bioteknologi brukes for å skape nye og banebrytende insektsproteiner.