Klart for spennende kulinariske opplevelser på Øvre Sem gård!
Som et staselig gods ligger konferansehotellet Øvre Sem gård i vakre landlige omgivelser, tett på Semsvannet, Askers mest populære turområde bare 5 minutter fra Asker stasjon og 25 minutter fra Oslo sentrum. Opprinnelig var dette en landbruksskole etablert i 1886. De siste årene har hotellet hatt en omskiftelig historie før Caroline Borgersen overtok stedet i 2022. Nå er hotellets fasade pusset opp og spennende planer for hvordan stedet skal utvikles videre, er på plass.
Men først: En viktig del av dette konseptet er unike matopplevelser med kortreiste delikatesser.
– Et mantra for oss er «bærekraftig samarbeid – lokalt dyrket», forteller Michael Lunga og Lisa Skogen-Lunga, som har ansvaret for mat- og drikkeopplevelsene ved hotellet gjennom Holtsmark Mathus.
Bred erfaring
Begge har en svært omfattende merittliste i kulinarisk sammenheng. Michael har bl.a. vært kjøkkensjef på restauranter som Pascal patisserie & brasserie, Baltazar ristorante & enoteca, The social kitchen, Elvebredden catering og ved Lysebu hotell. Han har også vært med på å utvikle restaurantkonseptene til Oche og Shufl.
Lisa har vokst opp i Engelsviken hvor far og onkel drev fiskebutikk og restaurant. Der fikk hun tidlig lov til å være med på kjøkkenet, noe som etter hvert inspirerte henne til å ta kokkeutdanning. Lisa gikk læretiden og jobbet videre i Fredrikstad, blant på restaurant Slippen før hun flyttet til Bergen og jobbet på Bien Bar. Hun flyttet så til Oslo og ble en del av teamet på Hitchhiker. Deretter gikk hun inn i rollen som Sous Chef og kjøkkensjef hos blant annet Nord og natt, Tekehtopa, 4 service kantiner og Oche Oslo.
Nå er de altså i gang med å utvikle matkonseptet ved Øvre Sem gård, noe som også omfatter servering ved bryllup, julebord, konferanser, møter og andre sammenkomster i den store og varierte eiendomsmassen som hører med til hotellet.
Hovedhuset består av selve gjestegården, slottet og mellombygget som huser 47 rom og én leilighet, fire møterom og flere grupperom, spisesal med bar og utgang til hage. Seheimer er konferansebygget ved siden av hotellet og består av et auditorium, stue med bibliotek, konferanserom, samt et selskapslokale og flere grupperom. Midt mellom disse byggene ligger stabburet som passer for mindre selskaper. Og sist men ikke minst: Det som etter hvert skal komme i låven et stenkast over tunet fra konferansebygget. Mer om det lenger ned i artikkelen.
Lokalt og godt
– Vi er opptatt av å støtte lokale produsenter og å fremme bærekraftig lokal mat. Det er dette som ligger i konseptet “Bærekraftig samarbeid – lokalt dyrket”. Vi ønsker å benytte råvarer av høy kvalitet hentet fra nærområdet vårt for å tilby en unik og smakfull matopplevelse her på Øvre Sem gård, fremhever Lisa og Michael.
– Jeg mener det viktig, også markedsføringsmessig, å legge vekt på dette. Vi erfarer at Asker-folk er utrolig stolte av bygda si, og det å løfte frem og benytte råvarer produsert i nærområdet betyr mye for mange. Vi har blant annet et tett og godt samarbeid med Wettre bryggeri, vi får levert slakt fra Bergvang gård og spennende brennevin fra nabokommunen Lier. Det produseres utrolig mange spennende råvarer i nærheten av oss. Vi ser også frem til å se nærmere på hvilke muligheter vi kan finne i Matskatt-kategorien til ASKO. Lokale, bærekraftige produkter er viktige av mange grunner, og vi mener at bruk av denne type produkter også bidrar til en positiv profilering – både av Øvre Sem gård og av Holtsmark Mathus, sier Michael. – Jeg tror også dette er riktig i forhold til stedets historie og den atmosfæren vi ønsker at gjestene skal oppleve på hotellet
Spennende planer
– Vi har en fantastisk fin beliggenhet når det gjelder kundegrunnlaget, sier Lisa. – Asker er en stor kommune med mange innbyggere, det er kort vei både til Oslo og Drammensområdet. Samtidig har vi en jobb å gjøre for å få flere i nærmiljøet til å benytte tilbudet vårt. Mange Askerbøringer drar gjerne til Oslo når de skal ut å spise eller gjennomføre eller delta på ulike arrangementer. Vi ønsker selvsagt at flere etter hvert skal se på oss som et spennende alternativ til Oslo og andre steder. Det håper og tror vi vil være mulig når låven blir ferdigstilt.
– Samtidig må vi også si at vi er meget fornøyde med utviklingen så langt. Ved siden av serveringen på hotellet og ved arrangementer på stedet, driver vi også cateringvirksomhet. Vi har vært forsiktige med å kommunisere dette tilbudet, fordi kjøkken- og lagerkapasiteten er relativt begrenset. Det blir annerledes når låven ferdigstilles, forteller de to entusiastisk.
Den store låven vest for hotellet bærer i dag preg av forfall, men det skal det endelig gjøres noe med. De nye eierne av Øvre Sem gård har fått tillatelse til en storstilt renovering. Etter planen skal låven omgjøres til en restaurant på 500 kvadratmeter i første etasje. I andre etasje blir det flerbruks- og selskapslokale. Det er også gitt tillatelse til at vestveggen åpnes opp med vinduer, noe som vil gi en storslagen utsikt over Semsvannet.
– For oss er det et eventyr å være med på dette, og vi er sterkt involvert i utformingen. Det er selvfølgelig fortsatt detaljer som ikke er avklart, for eksempel plassering og størrelse på kjølerom og lignende, men det som er sikkert er at vi får et fint og praktisk kjøkken med stor kapasitet, sier Michael.
– Når vil den nye restauranten åpne?
– Det er en betydelig jobb som må gjøres her, og jeg tror ikke vi blir ferdige før tidligst våren 2026, sier Lisa.
– I tillegg til hoved-restauranten planlegger vi også en uteservering på baksiden av låven med utsikt mot Semsvannet. Kanskje kommer folk innom på rideturen for et glass øl, smiler Michael. – Sem er et utrolig populært turområde – både for ridende og gående. I gjennomsnitt regner vi med at så mange som 2000 turgåere passerer oss på en god dag! Forhåpentligvis vil en del av disse ta turen inn oss for å benytte det spennende tilbudet vi har på Øvre Sem gård.
– Holtsmark Mathus sysselsetter i dag åtte årsverk. Når de nye kjøkken- og restaurantfasilitetene er på plass, har vi et håp om å vokse ytterligere. Vi trives veldig godt, og har stor tro på at Øvre Sem gård vil bli godt etablert som en spennende destinasjon – enten du er en konferansegjest eller er på jakt etter smakfulle kulinariske opplevelser, sier Lisa Skogen-Lunga og Michael Lunga.
Hjertelig velkommen!