Denne høsten er det mørk rom og varme kryddere som gjelder
Er du usikker på hva som bør settes på drinkmenyen denne høsten og vinteren? Da kan mørk rom og varme kryddere være et godt sted å starte. Skal vi tro nye trendrapporter, er det nemlig disse ingrediensene som topper listen i år.
Mørk rom modnes på fat slik som blant annet whisky. Dette gir brennevinet en varm karakter med innslag av karamell og vanilje. Dette er en smaksprofil som egner seg ypperlig sammen med såkalte «varme» kryddere, altså kryddere som gjerne brukes i baking: allehånde, muskat, nellik, kanel og kardemomme. Tar man utgangspunkt i disse ingrediensene, er det mulig å lage en rekke cocktails som vil falle i smak hos de aller fleste. Her kommer tre cocktailoppskrifter med nettopp mørk rom og varme kryddere.
Krydret daquiri
Selv om mange forbinder daquiri med den slush-aktige drinken, er den klassiske daquirien en ren drink laget av rom, lime og sukker. Den har sin opprinnelse fra Cuba og landsbyen Daquiri, hvor amerikanske gruvearbeidere på begynnelsen av 1900-tallet begynte å blande rom, lime og sukker for å kjøle seg ned i det varme klimaet. Oppskriften spredde seg raskt over hele Cuba, og ble tatt med tilbake til USA etter at amerikanerne under forbudstiden dro til Cuba for å feste og drikke.
Klassisk daquiri lages egentlig med lys rom, men ved å bytte ut med mørk rom, får cocktailen mer fylde og karakter. Ved å bruke nelliksirup får drinken også en krydret og spennende smaksprofil.
Oppskrift
Nelliksirup lages ved å varme opp 120 ml vann til det nesten koker. Deretter har man oppi 12 nellikspikre, og lar det trekke i 20 minutter før man rører inn 100 gram sukker. Sukkeret skal løse seg opp fullstendig. La nelliksirupen trekke videre i minst én time, eller gjerne over natten. Sil ut nellikene før bruk.
For å lage drinken kombinerer man isbiter, 40 ml mørk rom, 20 ml ferskpresset limesaft, 20 ml nelliksirup og en dæsj Angostura bitters. Rist til drinken er skikkelig kald, og sil over i et rocksglass med isbiter. Pynt med en lang limeskallstrimmel, tvistet over drinken for å frigjøre sitrusoljene.
Krydret eplesider
Norge lager eplesider i verdensklasse – blant annet Alde sider fra Bleie Gard og Edel fra Åkre gård, som vi besøkte tidligere i år. Og sider kan selvsagt også brukes som base i en høstlig cocktail med allehåndekrydret mørk rom.
Oppskrift
Allehåndekrydret rom lages enkelt ved å ha 240 ml mørk rom og 8 allehåndefrø i en lukket beholder. La trekke over natten, og sil deretter ut allehåndefrøene. Dette gir nok til 6 cocktails.
For å lage drinken har man isbiter, 40 ml allehåndekrydret mørk rom, 65 ml eplesider, 15 ml sukkerlake og 5 ml ferskpresset sitronsaft i en cocktailshaker. Rist til drinken blir ordentlig kald, og sil over i et highball-glass med isbiter. Tilsett 50 ml sodavann, og rør raskt om. Pynt gjerne med en epleskallstrimmel, en epleskive, en kanelstang og/eller en dråpe Angostura bitters.
Krydret eggelikør
Selv om det er en stund til eggelikørens primære sesong, passer det godt med denne krydrede varianten nå i høst. Den er lettere, mindre søt og inneholder noe mer alkohol. For å forsterke smaken av krydder brukes både allehåndesirup og revet muskat.
Oppskrift
Lag allehåndesirup ved å varme opp 120 ml vann til det nesten koker. Ha oppi 12 allehåndefrø, og la det trekke i 20 minutter før du rører inn 100 gram sukker. Sukkeret skal løses fullstendig opp. Allehåndesirupen skal trekke i minst én time, aller helst over natten. Fjern allehåndefrøene før bruk.
For å lage drinken har man 40 ml mørk rom, 20 ml kremfløte, 20 ml allehåndesirup, 1 egg og en dæsj Angostura bitters i en cocktailshaker. Rist kraftig slik at ingrediensene blander seg ordentlig, såkalt «dry shake». Ha deretter oppi isbiter og rist på nytt til drinken blir ordentlig avkjølt. Sil over i et avkjølt cocktailglass, og pynt med nyrevet muskat.