– Hardanger er siderens Bordeaux

– Epler kan by på like stor smaksrikdom som druer. Og Hardangers terroir gjør hardangereplene til unike råvarer for sider. Vi vil være med å heve sideren opp til dens rettmessige plass som kvalitetsdrikk – både alene og som følge til kvalitetsmat, sier Arita Åkre til SMAKmagasinet.

– Sideren har lenge slitt med dårlig rykte, fordi vi gjerne har forbundet den med utenlandske industriprodukter og elendige råvarer. Norsk sider – og særlig sideren fra Hardanger – tilhører en helt annen verden. Her snakker vi smaksekvivalenter til viner fra Bordeaux og Piemonte. Sider er nå et viktig flaggskip for det gastronomiske Norge, mener Arita Åkre, på Åkre gård på Nå i Ullensvang.
– Sider som kommersielt produkt er relativt nytt her til lands, men selve siderproduksjonen har lange tradisjoner. I eldre tider ble det laget sider i «alle» gårdskjellere. Dette er viktige fortellinger å formidle, når vi skal bygge ny, norsk sider-identitet.

Det har faktisk vært dyrket epler i Hardanger i snart 1000 år. Og vi skal ikke se bort fra at sideren har vært med like lenge. Å lage drikke var nemlig en praktisk måte å bruke de eplene som ikke ble nyttet som de var. Overskuddfrukten ble presset til saft, som gjerne fikk stå i fred – en god stund. Det førte til gjæring, som så laget alkohol av fruktsukkeret. Bobler ble det også.

Kjenn ditt eple

– Noe annet som er litt unikt for Norge – i fortellingen rundt sideren – er at hos oss er det ofte fryktdyrkerne selv som også produserer de ferdige produktene. I andre «sider-nasjoner» vi har besøkt, har produsentene gjerne hatt lite å gjøre med råvareleverandørene. Det mener vi blir galt, fordi du må virkelig kjenne råvarenes opprinnelse for å kunne få maksimalt ut av dem.

Olje og ti generasjoner

Arita og husbond Gjermund er tiende generasjon på Åkre gård, men det var ikke gitt at de skulle bli eplebønder og fruktvinprodusenter på heltid.
– Vi jobbet i oljebransjen begge to, hadde et fint byliv i Bergen, og så slektsgården mer som et hobbyprosjekt. Men vi var jo nysgjerrige på dette med epledrikker, da. Epler hadde vi jo flust av, på de 30 målene på gården. Så vi eksperimenterte oss frem til et par produkter – som plutselig begynte å vinne priser. Da skjønte vi at vi var inne på noe stort.
Og dermed ble paret Åkre en del av Hardangers stadig voksende sidermiljø.

Mer enn sider

Åkre gårds mange sider-produkter går under merkenavnet Edel. Blant annet en spennende is-sider, som vant den norske HANEN-konkurransen i 2019, og som tok gull i kategorien «Ice Cider» under International Cider Competition i San Sebastian samme år. I tillegg leverer Åkre gård en musserende eplemost ved navn Blaane. Pluss flere fruktdestillater.
– Vi er antagelig den eneste gården i landet som lager destillater av alle typer frukt. Vi begynte sakte men sikkert i 2017, og nå har vi en anstendig portefølje.

Men tilbake til sider

I disse dager begynner en ladning 2020-sider å bli klar for markedet.
– Ja, når begynner de endelig å bli modne, og kjøperne står allerede i kø. Det er jo litt skummelt, for vi vet jo ikke nøyaktig hvordan smaken blir. Men vi satser på at 2020-årgangen får akkurat den «crispe», tydelige smaken som har blitt Edels kjennemerke, avslutter Arita Åkre.

ANNONSE