Matomsorgsprisen 2024 til kjøkkensjef Ronny Nilsen for banebrytende innsats innen dysfagi

– Matomsorgsprisen 2024 går til kjøkkensjef Ronny Nilsen ved NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus for hans fremragende arbeid med å forbedre matopplevelsen for pasienter med tygge- og svelgevansker, såkalt dysfagi. Prisen, som deles ut av Kost- og ernæringsforbundet og fagbladet Horeca, hedrer personer og virksomheter som utmerker seg innen matomsorg.

Årets vinner har vist et spesielt engasjement for pasienter med dysfagi gjennom flere år. Med konseptet "1-2-3 Puré" har han skapt retter som ikke bare møter pasientenes ernæringsbehov, men også bevarer matens smak og utseende, noe som fremmer både appetitt, verdighet og livskvalitet. NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus på Askøy utenfor Bergen har tatt dette konseptet videre og er kanskje de eneste i landet som serverer kalde retter som wraps og smørbrød tilpasset denne pasientgruppen.
– Årets vinner er et fyrtårn i bransjen, som setter nye standarder og utfordrer tradisjonelle måter å jobbe på. Han viser tydelig hvordan innovasjon og omsorg kan kombineres for å gi pasienter en bedre hverdag, sa Ivar Villa, juryens leder da han delte ut prisen i Oslo tirsdag 29. oktober.

Utdelingen foregikk på Tines fagseminar i Oslo og salen var stappfull av kjøkken- og pleiepersonell.

Prisvinneren er også kjent for sitt arbeid med «fristetraller» og «menyer med historiefortelling». Disse konseptene bidrar til å øke appetitten hos småspiste pasienter og skape en sosial og kulturell ramme rundt måltidene, spesielt ved å vekke matminner og samtaler hos pasientene.

Juryen fremhever også prisvinnerens sterke engasjement for å dele kunnskap og hans arbeid for å spre kompetanse til sykehjem og kommunehelsetjenesten gjennom foredrag og utvikling av oppskrifter og rutiner. Blant annet har han holdt foredrag på Tines fagseminarer rundt om i landet i høst hvor temaet har vært dysfagikost.

En tydelig rørt Ronny Nilsen sa dette da han mottok prisen:
- Tusen takk til juryen for denne anerkjennelsen. Den betyr mer enn ord kan beskrive, og den gir meg inspirasjon til å fortsette jobben for en enda høyere standard innen matomsorg framover.

For 19. gang

Matomsorgsprisen 2024 ble utdelt for 19. gang og juryen bestod av Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet, Morten Holt, redaktør i Horeca, Hege Lile Stavnås, kjøkkensjef i Nittedal kommune, Pål Jetmundsen, matfaglig ansvarlig i Tine og juryens leder Ivar Villa.

ANNONSE