– Sammen gir vi neste generasjons kokker verdens beste start på arbeidslivet

Geitmyra-stiftelsen og OsloKollega inngår et nytt samarbeid for å gi unge, matinteresserte mennesker uten arbeidserfaring en best mulig start på arbeidslivet.

Som juniorkokk på Geitmyra får unge mennesker uten arbeidserfaring muligheten til å jobbe på et profesjonelt kjøkken i Mathallen i Oslo. Under kyndig veiledning fra gode kokker lærer de både å lage mat, men også hva som skal til for å drive sin egen cateringbedrift. Nå får de unge talentene tilført nok en dimensjon med Verdens viktigste jobb – et karriereprogram som skal gi de unge en god start på arbeidslivet.

– Matlaging handler ikke bare om å lage et godt måltid. Det er en prosess som gjør det spennende å tilegne seg kunnskap om hvor maten kommer fra og hvorfor et sunt kosthold er viktig. For juniorkokkene er det like viktig å få erfaring, mestringsfølelse og selvtillit av å utvikle, selge og levere et produkt de kan være stolte av, sier Heidi Austlid, daglig leder for Geitmyras Juniorkokker.

Unge som faller utenfor arbeidslivet er en av de største samfunnsutfordringene i Norge. Ifølge SSB står over 110.000 mennesker mellom 15 og 29 år utenfor arbeidsliv og utdanning. De siste årene har antallet økt med 10-15 prosent. For å bidra til å bekjempe ungt utenforskap, har OsloKollega utviklet et helt nytt karriereprogram for unge uten arbeidserfaring.

– Det første møtet med arbeidslivet kan være overveldende for mange. Hvis man først kommer skjevt ut, kan det forplante seg til varig stress, mangel på mestring og dårlig selvtillit. I verste fall fører det til at man slutter i på jobben – og ikke er motivert for å finne seg en ny. Derfor har vi utviklet et karriereprogram som skal gi unge mennesker uten arbeidserfaring en positiv opplevelse – allerede fra første dag på jobben, sier Andreas Berfenstam, daglig leder i OsloKollega Utvikling. – Vi ser ofte hvordan unge mennesker blomstrer når de får være med på kjøkkenet og se resultatene av sitt eget arbeid. Å kunne tilby denne erfaringen gjennom Verdens viktigste jobb gir oss en unik mulighet til å koble oss tettere opp mot det ordinære arbeidslivet og hjelpe flere unge med å finne sin egen karrierevei, sier Austlid.

Hvordan fungerer det?

Som en del av Verdens viktigste jobb får de unge kokkene ikke bare muligheten til å lære mer om matlaging. Programmet inkluderer også:

  • Kompetansekartlegging og jobbmatch: Før du starter på kjøkkenet, får du hjelp til å kartlegge dine interesser og ferdigheter. Sammen med en karriereveileder finner dere ut hvilke oppgaver som passer best for deg.
  • Praktisk opplæring: De første ukene på kjøkkenet handler om å lære det grunnleggende. Du får prøve deg på forskjellige oppgaver og jobber sammen med erfarne kokker som veileder deg underveis.
  • Kreativ utfoldelse: Etter hvert som du blir tryggere på kjøkkenet, får du muligheten til å eksperimentere og bidra med dine egne ideer. Kanskje skaper du en helt ny rett som imponerer hele teamet?
  • Oppfølging og karriereveiledning: Gjennom hele programmet får du oppfølging fra OsloKollega, som hjelper deg med å håndtere utfordringer og finne ut hva du vil gjøre videre i karrieren.

– De som får jobben som verdens viktigste juniorkokker får langt mer enn bare en deltidsjobb. Målet er at de skal få en opplevelse som gir dem selvtillit og motivasjon til å utfolde seg videre i arbeidslivet, sier Austlid.

ANNONSE