Park Caféen: Funkiskafeen i Søndre park

– Gjestene forlanger skagensmørbrød. Men kakene våre er det heller ikke lett å si nei til, konstaterer Erik Kongsrud, som sammen med sin Elisabeth driver den tradisjonsrike Park Caféen på Lillehammer, på 34. sesongen.

I enden av gågata på Lillehammer, sånn omtrent midt mellom kirken og den videregående skolen, ligger Søndre park. Det har den gjort siden 1890-tallet. Den gang var det tilløp til dyrepark på området, med både ender, svaner, ørneunger og ei trane. Så ikke i dag. Til gjengjeld ligger vakre Park Caféen i parken, som den har gjort siden 1933. Etter en altomfattende overhaling i 2009 fremstår kafeen i dag som en destinasjon i seg selv. Det er jo heller ingen ulempe at du får servert smakfull sommermat- og drikke mellom mai og september. Og vi advarer: Kakedisken vil friste!
– Alt, med unntak av pannekakene, er hjemmelaget, forklarer Elisabeth, som i tillegg har laget både tallerkener og fat som caféens mat serveres på.
– Elisabeth har en mangefasettert bakgrunn. Hun er både keramiker, akupunktør og miljøterapeut, i tillegg til café-vert her i parken, forteller Erik, som selv er en veteran i serveringsbransjen.

Turistmagnet

– Det er utrolig mange turister som velger seg Lillehammer i sommermånedene. Hunderfossen og Maihaugen trekker tusenvis. Mange av dem legger også veien om oss, noe som er veldig hyggelig, fortsetter Erik. – Nå på sensommeren kommer også stamgjestene tilbake fra feriene sine, og starter gjerne «høstsesongen» her i parken.

Pandemiåpent

Inne på Park Caféen er det plass til rundt 40 gjester. Men stedet er først og fremst en uterestaurant, der hele 250 gjester kan spise og drikke godt. Hvis været er i lune, da.
– Omsetningen svinger med været. Det er det ingen tvil om. Så solen kunne gjerne ha skint litt mer i juni og juli. Nå satser vi på at resten av sesongen blir knall.
– Vårmånedene var skikkelig bra. Vi fikk flere tusen reservasjoner til alt fra skoleavslutninger til familieselskaper. Caféen spiller en viktig rolle for mange her på Lillehammer. 

Viktig var den også da pandemien herjet som verst. I og med at Park Caféen ligger i en park, så var det mer enn nok plass til både å kunne overholde avstandsreglene, og å drive serveringsvirksomhet.
– Det var vel kanskje det beste året vårt, minnes Elisabeth. – Det virket som folk var litt «desperate» etter et sosialt liv. Så hos oss var det full park hele tiden.

Avhengig av aktiv grossist

Den 91 år gamle Park Caféen ble bygget etter sin tids krav. Og siden bygningen er totalfredet, er det umulig å gjøre kjøkkenet større, eller å utøke lagerkapasiteten.
– Siden vi har begrenset med lagerplass – og siden driften er så væravhengig som den er – så må vi ha en grossistkontakt som lever godt med svingningene i bestillingene våre, og som likevel leverer varene akkurat når vi trenger dem. Det gjør ASKO, og det er vi svært fornøyde med. Markedskonsulenten «vår», Torill Kolbjørnsen, er en god og viktig sparringspartner, som helt og holdent forstår våre behov, avslutter Erik Kongsrud.

ANNONSE