Perlen langs Glomma

I 1972 tok Audni og Roger Ferger over driften på Sanngrund, etter å ha tilbrakt mange år i Canada. På dette tidspunktet var de kun fem ansatte, inkludert ekteparet selv. Siden den tid har trafikken økt jevnt og trutt, og i dag er det over 60 ansatte på det sjarmerende serveringsstedet langs Glomma. Stedet drives og eies fortsatt av Ferger-familien; det er søsknene Betty Udnesseter og Freddy Ferger som overtok stedet for snart 30 år siden, sammen med sine ektefeller Arne og Beate.

– Spisesteder som Sanngrund har en viktig samfunnsoppgave med å samle folk til alle anledninger. For oss er det viktig at maten smaker og at gjestene føler seg ivaretatt og sett. Her kan man komme og tilbringe mye av dagen om man så måtte ønske. Vi har mange stamgjester, men observerer stadig nye gjester, og merker at trafikken er økende. Det er nok mye takket være E16 som går rett forbi oss, sier Arne. – Vi opplever at folk prioriterer å møtes til tross for at økonomien er trangere. Vi mennesker trenger tross alt å treffe hverandre og være sosiale! Selv om det er dyrtid selger vi vel omtrent 100 000 middager i året, i tillegg til kaffe, lunsj, desserter og påsmurt. Så det går unna! 

Kortreist kvalitet

På Sanngrund har de drevet med kortreist mat lenge før dette var noe man snakket om. Grisene kom for eksempel lenge fra den andre siden av veien, fra deres egen gård.
– Og i dag kommer potetene fra nabojordet. Det er ikke alle som kan skryte av at de henter flere tonn poteter fra naboen hvert eneste år! sier Beate. – Vi satser på norske råvarer når det er mulig. I en travel hverdag er det viktig å ha gode leverandører, og ASKO har blitt en samarbeidspartner som vi verdsetter høyt. De er flinke til å ta inn kvalitetsprodukter fra norske småskalaprodusenter, såkalte matskatter. Dette er viktig for både oss og produsentene. 

På kjøkkenet er det Freddy som har ansvaret. Han lager så mye som mulig av maten fra bunnen av. Et godt eksempel er de populære kjøttkakene. 
– Målet vårt er at gjestene skal oppleve at maten er velsmakende med et godt utvalg av tradisjonelle norske retter på menyen. Vi kan vel definere oss som noe midt mellom en restaurant og en veikro, men med veikropriser, sier Freddy. – Det er gjerne familier på tur med to til tre generasjoner samlet i ett følge, og da må man også tenke på de som er yngre og som kanskje krever mer «moderne» mat. Når det kommer til middagen, er ørret med poteter nummer én på lista. Kjøttkaker og flesk og duppe er også populært, og dette er retter vi gjerne selger til neste generasjon. Det hyggeligste vi vet, er når besteforeldregenerasjonen tar med seg sine barnebarn og serverer dem god, tradisjonell norsk mat. På den måten kan vi videreformidle sunn og god mat til en ny generasjon, og poter og saus går ikke av moten med det første. 

Mange bein å stå på

Gjestene er gjerne lokale, men mange tar også turen fra Oslo, Jessheim og Lillestrøm og Hamar-kanten. Dette kombineres gjerne med en tur til Charlottenberg, som ligger en drøy times kjøring unna Sanngrund.
– Vi har også mange håndverkere innom som forsyner seg rikelig av lunsjbuffeten. De har mer eller mindre tatt over for yrkessjåførene, som var en stor gruppe på 70- og 80-tallet. Nå er de nesten fullstendig borte, sier Betty.

Sanngrund har imidlertid langt mer enn bare matservering å tilby.
– Vi har omtrent 150 sengeplasser, i tillegg til oppstillingsplasser for bobiler. De som leier hyttene er gjerne turister som blir her i en ukes tid, eller lokale som skal på arrangementer i nærheten, sier Arne.

– I tillegg tilbyr vi catering, og her har vi merket at etterspørselen er økende, sier Freddy. – Men på grunn av stor trafikk har vi blitt nødt til å prioritere kafeteriadriften, og i den inngår også å arrangere minnesamvær, samt bordbestilling til bursdager og andre tilstelninger.

– Vi er nok heldige som har muligheten til å prioritere, sier Beate. – Vi har mye større etterspørsel enn det vi klarer å levere, så noen ganger er vi nødt til å si nei. Vi har jo ikke et eget cateringkjøkken, men det viser jo også at det finnes et potensial der.

– Vi gleder oss over at vi har mulighet til å utvikle bedriften, og i disse dager bygger vi på med større kassaområde og et nytt varelager. Det skal være ferdig til sommertrafikken starter, og vi regner med at den blir mist like god som i fjor, avslutter Betty med et smil.

ANNONSE