Årets nominerte til Matprisen 2023

Matprisen arrangeres i år for tiende gang og de nominerte for 2023 fordeles på sju ulike priskategorier. Det er Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Årets formidler, Årets salgskanal, og Debioprisen.

Matprisen ble etablert i 2014 av DebioInfo og ØQ- økologisk mat i storhusholdninger. Til grunn for Matprisen ligger konseptet Et bærekraftig måltid, og målet med prisutdelingen er å hedre de som spiller en viktig rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat.

Årets kjøkken

Arakataka
Arakataka har preget restaurantmarkedet i Oslo i mer enn to årtier, og beviser gjennom sine smaksrike, nynordiske retter og utrettelige arbeid for miljøet hvorfor de holder stand.

Hardanger Fjord Lodge
Hardanger Fjord Lodge er et lite, familiedrevet hotell med ni rom og et landlig kjøkken med lidenskap for lokale råvarer.

Til Elise fra Marius
På denne restauranten med overnatting serveres fra beite til bord, som vertskapet kaller det, men råvarene kommer også fra sjøen, skogen og fjellene langs Helgelandskysten.

Årets storkjøkken

Coor
Coor driver mer enn hundre kantiner, personalrestauranter og kaffebarer. Som kantinedrivere har de konkrete målsettinger som favner både ernæring og miljø.

Hurtigruten
På åtte skip langs norskekysten serveres det årlig opp mot to millioner måltider. En viktig del av forretningsmodellen til Hurtigruten Norge er å handle og skape verdier lokalt langs kysten.

UIO-seksjonen for innkjøp
Bærekraftig mat er nå den nye standarden når man bestiller catering ved Universitetet i Oslo. Målet er å skape et måltidstilbud hvor maten skal bidra til å redusere presset på planetens tålegrenser.

Årets produsent

ASK Spekemat
ASK produserer spekemat tuftet på italienske håndverkstradisjoner fra norske råvarer.

FAR Seafood
FAR Seafood har de siste fem årene utviklet et kommersielt rekefiske med teiner som alternativ til trål.

Solhatt økologiske frø
Solhatt er Norges eneste heløkologiske frøforretning, og satser på eldre norske sorter som ikke har vært tilgjengelig på mange år.

Årets formidler

Maja Skogstad og Susann Stave for Barnematbyen
Gjennom Barnematbyen formidler de kunnskap og innsikt som gjør foreldrene bedre rustet til å motstå villedende markedsføring og sunnvasking av maten, servere barna råvarebasert og økologisk, og utvikle en sunn matglede.

Marit Kolby
Hun har gjort ernæring til et tema som også engasjerer menn. Kolby har introdusert den norske offentligheten for viktig innsikt i helsekostnadene ved ferdigmaten, og uredd gått inn i brennbare debatter om matindustriens makt over kostholdet vårt.

Tor Jacob Solberg
I 2022 ble han valgt til ny leder for Bonde- og småbrukarlaget, og der har han markert seg tydelig som en som vil utfordre maktstrukturene i mat-Norge.

Årets salgskanal

Dagens
Som en motvekt til en til dels monopolisert verdikjede, startet Dagens i 2017 sin formidling av norske råvarer til glede for de som lager og tilbereder maten.

Matfra.no
Matfra.no er en digital markedsplass som gjør det enkelt å kjøpe og selge lokalmat hvor som helst, når som helst, med færrest mulig mellomledd mellom produsent og konsument.

Oda
Gjennom samarbeid med andre aktører, som Dyrket, kan de tilby både varer fra de store aktørene, men også små, lokale produsenter.

Debioprisen

Asia Restaurant
Restaurantens bærekraftarbeid går som en rød tråd gjennom hele driften, og det jobbes målrettet med alt fra nedbrytbar emballasje, bærekraftige fiskemetoder og systemer for å bidra til mindre matsvinn. De klimamerker hele menyen slik at du som gjest kan ta et informert valg.

Delås gård
Delås gård dyrker svært mangfoldig med frukt, bær og grønnsaker, og bruker beitedyr og høns aktivt i driften. På gården produseres mat på naturens premisser, uten traktor, sprøytemidler eller kunstgjødsel.

Opaker gård
På denne gården står kretsløpstenkningen står sterkt, og man samarbeider med alle som kan bidra til å gjøre gården til en robust helhet. Formidling er sentral del av driften, enten som inspirasjonsbønder i Landbrukets Økoløft, som hotellverter eller gjennom samarbeid med høgskoler og forskningsinstitutter.

Hvem som blir prisvinnere avgjøres på Sentralen i Oslo senere i dag.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.