Lite surdeigsbakeri vant Matprisen 2021

+
Anca Tinc og Alan Bates mottok prisen på vegne av surdeigsbakeriet Ille brød.

Ille brød vant Matprisen 2021. «Under pandemien ble vi alle klar over hvor viktig den hverdagslige matkulturen er» sier Andreas Viestad fra Matprisens jury. Både underdogs og store aktører ble vinnere under årets prisutdeling for bærekraftig mat i Norge.

Årets vinnere og juryens begrunnelser

Matprisen: Ille brød

Et av kriteriene til Matprisen er at man har etterlatt et solid fottrykk i året som gikk. I et år hvor knapt noen aktører har fått skinne, har likevel vinneren markert seg. Årets vinner er lavmælt, men kompromissløs. Ingen har sett vinneren rope ut over markene, men resultatet har vi likevel sett på kjøkkenbenken i folks hjem. Boka om surdeigsbaking selger fortsatt som et varmt landhvetebrød og har inspirert mang en hjemmekontorsarbeider til å lage mat fra grunnen av og å velge kvalitet. Prisvinneren er en verdig mottaker av prisen fordi de bruker økologisk tradisjonskorn, noe som har bidratt til å øke etterspørselen etter et produkt som det produseres lite av i Norge. I et marked hvor halvfabrikata og fiksfakseri så ofte erstatter ekte håndverk, har årets vinner vært urokkelig i å benytte enkle råvarer av høy kvalitet. Vinneren av Matprisen 2021 er Ille brød!

Årets kjøkken: Breddos Tacos

Årets kjøkken er slett ikke redd for lange omveier og krevende prosesser for å komme frem til målet: smakfulle, spennende og bærekraftige måltider, servert med lave skuldre. Vinneren strekker seg langt for å ta vare på gamle tradisjoner i matlagingen, og velger kresent ut de beste råvarer, helst fra lokale produsenter, og med kompromissløse krav om dyrevelferd. En viktig del av kjøkkenets filosofi er å bruke finstemte teknikker for å tilberede mindre edle stykningsdeler, slik at hele dyret blir benyttet, og menyen har dessuten et betydelig innslag av fullgode vegetariske alternativer.
Vinneren av Årets kjøkken 2021 har gått mot strømmen på flere måter. Restauranten ble åpnet da ingen trodde det skulle være mulig, nemlig midt under koronapandemien, og ble en umiddelbar suksess. Og ikke minst har vinneren gitt et viktig bidrag til norsk matkultur med en ny måte å tenke kvalitet, tradisjon og bærekraft på i den kjappe lunsj- og take away-maten. Årets vinner er Nud Duhdia og Breddos Taco!

Årets storkjøkken: Sundvolden Hotel

Et storkjøkken serverer ofte flere måltider per dag til veldig mange ulike typer mennesker. Det gjør at de har et stort ansvar både for å forvalte ressursene på en bærekraftig måte og også synliggjøre dette for å få gjestene med på reisen. Årets vinner jobber hele tiden for å ha minst mulig matsvinn, mest mulig kortreist mat og maks utnyttelse av råvarene. Her dyrker de urter, tar inn hele dyr til foredling, konserverer i form av speking, røyking, sylting, fermentering og etterlever flere standarder for god og bærekraftig drift. Virksomheten har jobbet med bærekraft i mange år og alle ansatte har god forståelse for at de må ha med seg miljøet, dyrevelferd, kunnskap, nysgjerrighet og kreativitet i arbeidet de legger ned daglig. De var tidlig ute med å kutte matsvinn og i tillegg bevisstgjøre ansatte og gjester ved å informere om hvor mye de kastet dagen før. Kjøkkensjefen inviterer også gjerne konkurrenter til kjøkkenet for å dele erfaringer. Årets vinner er Sundvolden Hotel.

 

ANNONSE