Variasjon og gode kaffeopplevelser med ulike kaffemerker

Vi har opplevd det alle sammen – både de gode kaffeopplevelsene og de som ikke var fullt så gode. Ulike kaffemerker gir definitivt ulik smak på kaffen. Årsakene til det er flere, og her skal vi se nærmere på noen av dem.

Noen ganger kan kaffen oppleves bitter og besk, andre ganger er den frisk og fruktig med en fin ettersmak. Hvorfor er det slik? Hva er det som gir gode kaffeopplevelser?

De viktige bønnene

Utgangspunktet for en kopp kaffe er bønnene som ligger inne i bærene som vokser på kaffetrærne. I Norge drikkes det mest kaffe av sorten Arabica, som er kjent for å ha den høyeste kvaliteten. Derfor brukes det bare Arabica-bønner i kaffemerker som Ali, Evergood, Green World og Farmers.

Les også: Arabica – den viktigste kaffetypen

Jordsmonn og klima

Terroir er avgjørende for hvordan kaffen din smaker. Noe av den beste kaffen du får, er gjerne produsert høyt over havet. Høylandskaffe fra for eksempel Guatemala, Hawaii, Kenya, Colombia og Etiopia er hver for seg rike på smak og gode aromaer. Ulikt jordsmonn gir et bredt spekter av smaksopplevelser som spenner fra røde frukter og bær til sjokolade og sitrus. Klima spiller selvfølgelig også inn, og kan gi betydelige forskjeller i smak fra år til år. Derfor legges det mye arbeid i å blande kaffen, slik at du får den samme gode kaffeopplevelsen hver gang du kjøper et bestemt kvalitetsmerke.

Riktig brenning gir gode kaffeopplevelser

Nesten all kaffe som importeres til Norge, er råkaffe. Det betyr at den ikke er brent eller ristet. Denne prosessen får frem de ulike aromastoffene i kaffen, og brenningsgraden har derfor en stor innvirkning på smaksopplevelsen. Kunsten er å gi den spesifikke kaffesorten man brenner, en riktig kjernetemperatur. For å bevare aromastoffene etter at bønnene er brent, er det nødvendig med en emballasje som beskytter kaffen mot lys og oksygen.

Les også: Slik oppbevarer du kaffen best

Lysbrent, mellombrent eller mørkbrent?

Den norske kaffen er kjent for å være lysere brent enn kaffen man finner i Sør-Europa og USA. Lysbrente bønner har en kort brennetid, og er kjent for å gi syrlig kaffe. Trenden i spesialkaffemiljøet er lysbrent. Lysbrent kaffe kommer ofte fra det sørlige Afrika. Kaffe herfra beskrives gjerne som fruktig, floral, saftig og syrlig. Hvis man er vant til kaffe som er mørkere brent, kan enkelte lysbrente varianter minne mer om te enn om kaffe. Både farge og smak oppleves som lysere og lettere. Ønsker du å teste eksempler på lysbrent kaffe, anbefaler vi at du prøver enten Yirgacheffe Etiopia eller Inzovu Rwanda i serien Coffee of the World.

Syrligheten reduseres når bønnene får en lengre brennetid. Bønnene får mer sødme og bitterhet istedenfor, noe som ofte er tilfellet med mellombrente varianter. Kaffe fra Mellom- og Sør-Amerika er kjent for å være rund, søt og fyldig. Smaken blir ofte beskrevet med ord som sjokolade, nøtter, plomme og rosin. En mørkere brenning egner seg for disse variantene. Det vi i Norge ofte omtaler som “frokostkaffe”, er gjerne mellombrente varianter. Både Ali OriginalAli FrokostkaffeEvergood ClassicFarmer's Coffee og Green World er gode eksempler på dette.

Gode eksempler på kvalitetskaffe som har en mørkere brenning enn disse, er Evergood Dark Roast og Ali Mørkbrent. Det er for øvrig mellombrent og mørkbrent kaffe som egner seg best sammen med melk.

Les også: Hvorfor har folk melk i kaffen sin?

Hvis bønnene brennes for lenge, blir kaffen veldig bitter. Kaffen vil dessuten miste sine særegne smaker. Hvis kaffen er blitt brent veldig mørkt, kan det være et forsøk på å kamuflere dårlig kaffekvalitet.

Espresso

Kaffe ment for espressomaskiner er oftest mørkbrent. Det som er spesielt med brenningsprosessen til espressobønner, er at temperaturen er lavere enn hva som er normalt for mørkbrent kaffe. For å kompensere for lavere temperatur, blir bønnene brent over et lengre tidsrom. Denne måten å brenne kaffen på gir espressoen en rundere og fyldigere smak. Espressokaffe har også en mye finere malingsgrad enn trakte- og kokekaffe.

En god espressokaffe er Caffè Roberta Espresso, som består av en utsøkt blanding av ulike typer Arabica-kaffe fra områder i Mellom- og Sør-Amerika.

Les også: Slik lager du espresso

Finmalt eller grovmalt?

I Norge har vi en standard for malingsgrader. Den inneholder fire grader som er tilpasset de mest brukte tilberedningsmetodene. Enkelt sagt skal man bruke grovmalt kaffe til en tilberedningsmetode som bruker lang tid på å brygge kaffen, og finmalt kaffe til en tilberedingsmetode som bruker kort tid. I hver sin ende av skalaen finner vi kokekaffe og espresso.

Om man bruker finmalt kaffe til en metode som har lang kontakttid, vil vannet rekke å trekke ut også uønskede smaksstoffer. Disse vil gi kaffen en besk og bitter smak. I motsatt tilfelle, det vil si grovmalt kaffe til en bryggemetode som har kort kontakttid, vil kaffen bli tynn og smaksløs. Skal kaffen bli vellykket, gjelder det å få ut de ønskede smaksstoffene – ikke mer, og ikke mindre! I så måte er malingsgraden et nøyaktig verktøy som lar deg justere hvor mye smak som blir trukket ut.

Dette gjenspeiler seg på kaffeposene; når det står enten «filtermalt», «presskanne» eller «kokekaffe» på kaffeposen, så betyr det at kaffen har en optimal malingsgrad for den aktuelle tilberedningsmetoden. Også en god kaffekvern lar deg velge mellom ulike malingsgrader, fra grovt til fint.

Nøye sammensatte blandinger gir gode kaffeopplevelser

Det meste av kaffen som selges i Norge, er en blanding av kaffebønner fra flere steder. Bønnene kan komme fra ulike plantasjer, regioner eller land, og er nøye sammensatt for å få frem en bestemt smak. Å blande kaffe kan gi en mer kompleks smak, samtidig som noen bønner blir bedre når de blandes med andre.

En blanding består vanligvis av fem til ti sorter kaffe. En nøye sammensatt blanding sikrer at du får den samme smaksopplevelsen fra gang til gang. De ulike Evergood-blandingene er gode eksempler på dette.

Les også: Hva skjer med kaffen når den kommer til Norge?

Single Origin og Single Estate

Selv om det meste av kaffen som selges i Norge er sammensatte blandinger, ser vi en økende interesse for Single Origin- og Single Estate-kaffe. Single Origin er en betegnelse på kaffe dyrket i én region som kjennetegnes av bestemte særtrekk ved jordsmonn og øvrige dyrkingsforhold. Betegnelsen Single Estate gis til kaffe som er produsert på én bestemt kaffegård, noe som gjør kaffen 100 prosent sporbar.

Les mer: Forskjellen på Single Origin, Single Estate og blandinger

Du finner flere spennende varianter av Single Origin i Coffee of the World-serien. De har alle distinkte særpreg og fine aromaer som viser noe av den fantastiske smaksbredden som kvalitetskaffe representerer. Her er det mye å finne for alle som setter pris på gode kaffeopplevelser!

Glem heller ikke at tilberedningen av kaffe er helt avgjørende for smaken.

Les også: Hvilket kaffeutstyr bør du velge?