Christer Rødseth er Årets kjøkkensjef 2019

Den gjeve prisen gikk i år til Christer Rødseth. Den 29 år gamle kjøkkensjefen på restaurantene Vaaghals og Code har allerede oppnådd mye i løpet av sin kokkekarriere.

Det har vært en begivenhetsrik start på året for kjøkkensjef og landslagskaptein Rødseth. I februar tok han OL-gull sammen med seniorkokkelandslaget, og nå kan han i tillegg smykke seg med tittelen Årets kjøkkensjef.

Skikkelig stort

– Jeg er helt skjelven jeg, sa en rørt Christer Rødseth etter at NKLs president Helge Johansen hadde overrakt ham prisen på en armlengdes avstand.

– Tusen, tusen takk, dette er stort. Skikkelig, skikkelig stort. Det er ikke ofte jeg ikke har ord, altså ...

Prisen Årets kjøkkensjef deles ut av NKL, og skulle egentlig vært delt ut under foreningens landsmøte, som har blitt utsatt grunnet koronaviruset. Onsdag 25. mars ble det gjennomført en provisorisk prisutdeling via livevideo på NKLs facebookside.

Rødseth var selv til stede under prisutdelingen, men visste ikke på forhånd at han var innkalt til NKL for å motta noen pris. Han trodde han skulle på et møte, og ble helt satt ut da han innså hva som var i ferd med å skje.

– Jeg er kjempeydmyk og stolt. Det kom veldig uventet, sier Rødseth til SMAKmagasinet.

Han understreker at han har veldig flinke kollegaer og medarbeidere rundt seg, og retter følgende takk til dem på sin Instagram-profil: «Bak enhver suksess står det flere mennesker. [...] Hadde det ikke vært for dere kunne jeg ikke vært den kjøkkensjefen jeg er. TUSEN TAKK! [...] Dere er alle verdens beste kollegaer.»

Et forbilde

«Årets kjøkkensjef 2019 oppfyller samtlige kriterier, og er samtidig et forbilde både når det gjelder rekruttering til faget, positiv framsnakking av kokkeyrket, bærekraftig produksjon og engasjement mot matsvinn», heter det i juryens begrunnelse. Videre fremhever juryen Rødseths usedvanlige karriere til tross for hans unge alder.

Fra oppvask til OL-gull

Rødseths karriere startet i oppvasken. Deretter fikk han fagbrev og commis-oppdrag i krevende konkurranser. Han har representert NKL i internasjonale konkurranser både med kokkelandslaget junior og senior, og er i dag kaptein for kokkelandslaget senior.

Rødseth har hatt ansvarsfulle lederstillinger i ulike kjøkken og restauranter, og er i dag kjøkkensjef for to restauranter i Barcode i Oslo: Vaaghals og Code. Sistnevnte åpnet høsten 2019, og her er Rødseth i tillegg medeier.

Ikke minst har den profilerte kokken hatt suksess på TV. Først dukket han opp i Farmen kjendis, og så i Matsjokket. Der har han lyktes med å skape bevissthet rundt matsvinn.

I januar var Rødseth hoveddommer i ASKO Servering Norgescup 2020.

Det norske kjøkken

Et av kriteriene i utvelgelsen av Årets kjøkkesjef er aktiv bruk av norske oppskrifter med det mål å gjøre det norske kjøkken kjent. Vaaghals sin filosofi er bl.a. å speile Norges matskatter i en kombinasjon mellom røtter og tradisjoner og kreativitet og nyskapning.

Under åpningskonferansen til SMAK-messen bidro Rødseth med sine betraktninger på Norge som en matnasjon.

– Vi er bortskjemte på tilgangen til gode råvarer. I tillegg er vi utrolig kreative når det gjelder bruken av råvarene. Kokker fra utlandet kommer hit for å lære av oss.

Rødseth fremhevet at Norge har mange fantastiske produsenter som jobber kjempehardt og er kjempestolte av produktene sine.

– På Vaaghals er vi opptatt av den norske bonden og det norske land- bruket, sier Rødseth til SMAKmagasinet.

– Vi er opptatt av å lage mat fra bunnen av som smaker godt, og bruker norske råvarer i kontinentale retter. Det er en del franske og italienske elementer, vi er jo et internasjonalt kjøkken samtidig som det er norsk. Noen norske tradisjoner bruker vi som grunnlag for noe mer moderne. Det hender også at vi serverer noe helnorsk, som sveler og lefser.

– Det er få ting som gjør meg så glad som når jeg kan dra opp takka (plate til å steke sveler på red.anm.).

Tradisjoner anno 2020

Kjøkkensjefen er opptatt av at unge kokker har mye å lære av den eldre generasjonen når det kommer til tradisjoner og håndverk.

– Vi kan gjerne utvikle en egen vri anno 2020, men vi kan ikke la teknikkene dø ut. Ved å lære grunnprinsippene kan unge kokker utvikle matnasjonen Norge videre, sa Rødseth fra scenen på SMAK-messen.

Grunnet koronakrisen er situasjonen for restaurantbransjen usikker når SMAKmagasinet snakker med Christer Rødseth. Han er spent på hvordan bransjen vil se ut når restaurantene kan gjenåpne.

I mellomtiden har den aktive kokken flere prosjekter på gang.

SMAKmagasinet gratulerer med den velfortjente prisen!

Juryens kriterier 

  1. Fremragende presentasjon av norsk fagkunnskap i inn- og utland. 
  2. Et kjøkken, som ved sin ambisiøse, dyktige kjøkkensjef, er kjent for jevn, høy faglig standard og hvor det går tydelig frem at kjøkkensjefen er den drivende faglige kraft bak et stabilt, skapende og karakterfast kjøkken. 
  3. Aktiv bruk av norske oppskrifter med det mål å gjøre Det norske kjøkken kjent. 
  4. Modernisering av det opprinnelige norske kjøkken med norske råvarer som basis, tilpasset tidenes krav, spesielt ernæringsmessig og økonomisk. 

Les også: Renee Fagerhøi er Årets kjøkkensjef 2018

ANNONSE