Christer Rødseth er Årets kjøkkensjef 2019

Den gjeve prisen går til Christer Rødseth (29), som allerede har oppnådd mye i løpet av sin kokkekarriere.

Rødseth har oppnådd store prestasjoner i 2020: I februar tok landslagskapteinen gull sammen med seniorlaget, og nå har han altså blitt kåret til Årets kjøkkensjef 2019. 

Den årlige prisen deles ut av NKL, og skulle egentlig vært delt ut under foreningens landsmøte, som har blitt utsatt grunnet koronaviruset. Onsdag 25. mars ble det gjennomført en provisorisk prisutdeling via video på NKLs facebookside.

– Skikkelig, skikkelig stort

Christer Rødseth var til stede, men visste ikke på forhånd at han var innkalt til NKL for å motta prisen. Han trodde han skulle på et møte, og ble svært overrasket.

– Jeg er helt skjelven jeg, sa en rørt Christer Rødseth etter at NKLs president Helge Johansen hadde overrakt prisen med en armlengdes avstand.

– Tusen, tusen takk, dette er stort. Skikkelig, skikkelig stort. Det er ikke ofte jeg ikke har ord, altså ...

Juryens begrunnelse

«Årets Kjøkkensjef 2019 oppfyller samtlige kriterier, og er samtidig et forbilde både når det gjelder rekruttering til faget, positiv framsnakking av kokkeyrket, bærekraftig produksjon og engasjement mot matsvinn», heter det i juryens begrunnelse.

Videre fremhever juryen Rødseths usedvanlige karriere, til tross for hans unge alder.

Det norske kjøkken

Et av kriteriene i utvelgelsen av Årets kjøkkesjef er aktiv bruk av norske oppskrifter med det mål å gjøre det norske kjøkken kjent. Rødseth snakket om Matnasjonen Norge under åpningskonferansen til SMAK-messen. Da snakket han varmt om norske mattradisjoner. 

– Vi er bortskjemte på tilgangen til gode råvarer og har mye ressurser. I tillegg er vi utrolig kreative når det gjelder bruken av råvarene. Kokker fra utlandet kommer hit for å lære av oss. 

Rødseth fremhevet at Norge har mange fantastiske produsenter som jobber kjempehardt og er kjempestolte av produktene sine. Han oppfordret til å skryte litt mer av oss selv.

Kjøkkensjefen var også opptatt av at unge kokker har mye å lære av den eldre generasjonen når det kommer til tradisjoner og håndverk, og nevnte flatbrød, sveler, lefser og bakst som eksempler. 

– Vi kan gjerne utvikle en egen vri anno 2020, men vi kan ikke la teknikkene dø ut. Ved å lære grunnprinsippene kan unge kokker utvikle matnasjonen Norge videre.

Fra oppvask til OL-gull

Rødseths karriere startet i oppvasken. Deretter fikk han fagbrev og commis-oppdrag i krevende konkurranser. Han har representert NKL i internasjonale konkurranser både med kokkelandslaget junior og senior, hvor han har oppnådd strålende resultater. I dag er han kaptein for kokkelandslaget senior, som tok OL-gull i Stuttgart i februar

Han har hatt ansvarsfulle lederstillinger i ulike kjøkken og restauranter, og er i dag kjøkkensjef for både Vaaghals og Code i Oslo. Sistnevnte åpnet høsten 2019. 

Ikke minst har Rødseth hatt suksess på TV. Først dukket han opp i Farmen kjendis, deretter i Matsjokket. Der har han lyktes med å skape bevissthet rundt matsvinn.

I januar var Rødseth hoveddommer i ASKO Servering Norgescup 2020.

Juryens kriterier 

  1. Fremragende presentasjon av norsk fagkunnskap i inn- og utland. 
  2. Et kjøkken, som ved sin ambisiøse, dyktige kjøkkensjef, er kjent for jevn, høy faglig standard og hvor det går tydelig frem at kjøkkensjefen er den drivende faglige kraft bak et stabilt, skapende og karakterfast kjøkken. 
  3. Aktiv bruk av norske oppskrifter med det mål å gjøre Det norske kjøkken kjent. 
  4. Modernisering av det opprinnelige norske kjøkken med norske råvarer som basis, tilpasset tidenes krav, spesielt ernæringsmessig og økonomisk. 

Vi gratulerer!

Les også: Renee Fagerhøi er Årets kjøkkensjef 2018

ANNONSE