Det var høyt nivå og tempo da ASKO Servering Norgescup for kokk- og servitørlærlinger ble gjennomført i januar. Gullet gikk til Fisketorget, Brasserie France og Oslo Militære Samfund.

Se mange bilder fra konkurransen i bildekarusellen ovenfor!

Kokkelærlingene Magnus Svendsbø og Frida Haver ga alt hva gryter og råvarer kunne holde, og sikret gullet for sjømatrestauranten Fisketorget i Stavanger. Med like stilsikker service og formidling hentet servitørlærlingene Bryan-Matthew Santos og Therese Gjesti Friis inn førsteplassen for henholdsvis Brasserie France og Oslo Militære Samfund i Oslo.

ASKO Servering Norgescup ble arrangert på Jåttå videregående skole i Stavanger.

Viktig for bransjen

– ASKO Servering Norgescup er det viktigste arrangementet som finnes med tanke på rekruttering til bransjen, sier Kristine H. Hartviksen, president i Nordic Chefs Association.

– Nivået er høyt. Ungdommene som deltar, har en enorm kunnskap. Samtidig fokuserer de på de riktige tingene; nemlig samarbeid, god behandling av råvarer, og minimalt med matkast.

Se video: Norgescup er en fantastisk arena, sier Årets kokk 2019 Christian André Pettersen

Kylling, grønnkål og selleri

Under fredagens semifinale kjempet 20 lag med kokkelærlinger – i to puljer fordelt på tre kjøkken – om å imponere mesterkokk Christer Rødseths hær av smaks- og plassdommere. Rødseth, som i det sivile er kaptein på kokkelandslaget og kjøkkensjef på Vaaghals og Code, ledet dommerarbeidet begge konkurransedager.

Hovedretten skulle bygges rundt Livèchekylling, grønnkål og selleri. Dessert: vannbakkels med crackling. Alt tilberedt for seks personer. Alle lagene gjorde en formidabel innsats, og det kan ikke ha vært lett å plukke ut de seks lagene som skulle få være med til finalen dagen etter.

«Hjertebaby»

– Denne konkurransen er min «hjertebaby», smiler Anita Løyning, styreleder for Norske kokkers landsforening i Rogaland, og daglig leder for Lærlingkompaniet Rogaland.

– Konkurransen er med på å styrke stoltheten over faget, og er en flott mulighet for lærlinger fra små og store spisesteder til å vise sin kompetanse for fremtidige kolleger.

Lærlingekonkurransen i Rogaland begynte i det små allerede i 1987. Løyning har vært med siden 1997.

– Vi har lagt ned utallige dugnadstimer i årenes løp, for å skape det som nå har blitt en institusjon i bransjen. I år har vi også fått nytt navn: ASKO Servering Norgescup 2020 for kokk- og servitørlærlinger. Det at ASKO Servering er så tydelig med på laget, gir konkurransen et ytterligere løft.

Oppgjørets time

Lørdag og finale. Seks lag med kokkelærlinger, og like mange lag med servitørlærlinger. For åpen scene og fullsatt tribune. Myndige plassdommere med haukeblikk noterte hver minste detalj etter hvert som tre-retteren tok form på tallerkenene. Christer Rødseth, og meddommerne Geir Magnus Svae, Runa Kvendseth, Jørn Lie, Christopher W. Davidsen og Renee Fagerhøi, ventet på henholdsvis vegansk forrett, hovedrett komponert rundt Sterling-kveite, og dessert med Valrhona Caramélia 36 %, bringebær og ferskenpuré.

Underveis ble publikum møtt av årets kokk 2019 Christian André Pettersen, og kategorisjef i NorgesGruppen Jonas Werner Andersen, som kunne fortelle om nye og spennende mattrender. Lærlingene konkurrerte til sen ettermiddag, mens spenningen holdt seg til nærmere midnatt. Da ble vinnerne avslørt, på en feiende flott bankett på Scandic Stavanger Forus.

Morgendagens kunder

– Jeg er så imponert over hele arrangementet, sier Nina Borgen, markedssjef for kommunikasjon og markedsføring i ASKO Norge AS.

– Det blir bedre og bedre for hver gang. Samtidig er vi opptatt av at enda flere skal oppdage konkurransen. Derfor har vi tatt med oss viktige leverandører, med hver sin stand. Slik ønsker vi å utvide ASKO Servering Norgescup til å favne enda fler.

– Dagens lærlinger er morgendagens kunder, så det er viktig å ta godt vare på dem, avslutter Nina Borgen.

Se også: Bilder fra Norgescup 2019

Denne artikkelen sto på trykk i SMAKmagasinet 1.2020

ANNONSE