Renee Fagerhøi er Årets kjøkkensjef

Renee Fagerhøi driver Bula Bistro i Trondheim, og fikk prisen Årets kjøkkensjef 2018 for fremragende presentasjon av norsk fagkunnskap. Prisen for Årets lærebedrift 2018 gikk til Universitetssykehuset Nord-Norge HF, som ble belønnet for vel dokumentert og gjennomført kvalitetssikring av opplæring i kokkefaget.

Prisene ble tildelt under NKL sitt landsmøte i Lyngdal i helgen.

Fremragende norsk fagkunnskap

Renee Fagerhøi fikk prisen for fremragende presentasjon av norsk fagkunnskap. Hun bor i Trondheim, hvor hun driver Bula Bistro. Tidligere har hun vært kjøkkensjef ved restauranten Kalas og Canasta og kokk hos Kontrast catering. I 2016 vant hun Top Chef på TV2.

NKLs president Helge Johansen overrakte prisen. Fagerhøi var ikke selv til stede; prisen ble i stedet tatt imot av styreleder i NKL Trondheim, Camilla Johansen.

Juryens begrunnelse for tildelingen:

Årets kjøkkensjef har sin unge alder til tross nådd mange av de mål som så mange andre
ambisiøse kokker har satt seg. Kjøkkensjefen er i seg selv et mål og et forbilde å strekke seg etter. Vedkommende er godt forankret i det klassiske kjøkken, med en forkjærlighet for å vri og vrenge på det tradisjonelle og å bruke de «snåle» råvarene, det vil si ALLE deler av råvarene. Kjøkkensjefens signaturretter bærer preg av en fri tanke, et åpent sinn, en naturlig og sunn holdning og ydmykhet til råvarene. Kjøkkensjefens opphold i utlandet gjenspeiles også på tallerkenen.

Av personlige egenskaper vil mange først nevne energi og engasjement, en iboende galskap og grenseløshet som fungerer både som inspirasjon og drivkraft. Renee Fagerhøi har et pågangsmot på linje med Pippi Langstrømpe, og er ikke redd for å utfordre etablerte sannheter eller tanker.

Vedkommende er uredd, noe innredningen i vedkommende sin restaurant vitner om, og som har ført Årets kjøkkensjef opp i «klinsj» med den katolske kirke. To spesielle uttrykk som Årets kjøkkensjef er kjent for er: «Mer grønn mat» og «Frittér shjiten!» som også er navnet på boka hun fikk lagd etter seieren i TV-serien Top Chef. Maten i boka kan du få servert i «Bula», restauranten hennes!

Kokkefaget er heldige som er beriket med en fargeklatt og energibombe som Renee Fagerhøi!

Årets lærebedrift

Universitetssykehuset Nord-Norge HF ble tildelt prisen Årets lærebedrift. Bedriften ble belønnet for vel dokumentert og gjennomført kvalitetssikring av lærlingeopplæring i kokkefaget.

Årets lærebedrift var representert ved kokk Rafael Solbakken og lærling Kristian Bergland Nilsen. Prisen ble delt ut av NKLs rekrutteringsansvarlig Petter Markussen.

Juryens begrunnelse for tildelingen:

Universitetssykehuset Nord-Norge HF har gjennom mange år tatt rekruttering og lærlingene på alvor.

Bedriften er velvillig til å ta imot elever i YFF, hvor de som faktisk vil, ender opp med læreplass. Bedriften har en utpreget «klart vi kan»-holdning, noe som smitter over på hele organisasjonen. De tar inn lærlinger fra alle samfunnslag, om du er fremmedkulturell og er dårlig i språk, eller om du har fag som ikke er bestått, så gir de deg sjansen, og har troen på deg fra dag en!

Lærlingene blir godt integrert i bedriften fra første dag. De får lov til å utfolde seg og kjøre egne «prosjekter», de har en arbeidsdag i uka til fri disposisjon, kravene er at de bruker dagen faglig, og det skal produseres noe ut ifra læreplanen, noe salgbart i kafeen/kantina.

Bedriften tar særlig godt vare på sine lærlinger, og ønsker at de skal oppleve og erfare også utenfor husets fire vegger, og de har hatt med lærlinger både til Erfurt og Luxembourg for å se på kokkelandslagene konkurrere. De har vært flere år på Vianvang, og sist år i Italia for å se pasta og annen lokal matproduksjon.

De samhandler godt med skole, opplæringskontor og leverandører. De stiller arealer tilgjengelig for kompetanseheving for lærlingemiljøet i hele fylket.

NHO Reiseliv og FORM (Foreningen for opplæringskontorene i restaurant- og matfag) står bak prisen sammen med NKL.

ANNONSE