I dag kåres Årets grønne kokk

+
Konkurransen ska inspirere til økt bruk av frukt og grønt, og ikke minst spre nye, spennende og fargerike ideer til storhusholdningsbransjen, kokker, produsenter, grossister, matentusiaster og forbrukere.

Det er veldig spennende kandidater som er tatt ut til å konkurrere i konkurransen Årets grønne kokk 2020. Her dreier alt seg om frukt, bær, grønnsaker og poteter.

– Vi gleder oss til å arrangere denne store begivenheten igjen, sier Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Det er 8. gang denne konkurransen arrangeres.

Disse lagene deltar i konkurransen:

  • Joachim Lindgren og Nina Kristoffersen, Statholdergaarden.
  • Eline Sofie Sunde og Emilie Søbakken Rustad, Hotel Bristol, Oslo.
  • Odd Rainer Hildrum og Christer Rørlien Henriksen, Bjerck Restaurant, Bergen.
  • Tim Alexander Ekblad, Bar Txotx (Populare AS) og Aleksander Løkkeberg Vartdal, Restaurant Happolati (Cafe Tekehtopa AS).
  • Andreas Gøbel, Happolati (Tekehtopa AS) og Hanne Rutgerson, Einer Restaurant.
  • Robert Elias, Restaurant Edda, Oslo og Daniel Rosvold, Private chef for the US Ambassador to the Kingdom of Norway.

Konkurranseoppgaven

Dette er oppgaven som lagene skal løse i Årets grønne kokk 2020:

På fire timer skal det lages en 3-retters meny for 12 personer. Rettene må kun bestå av varer fra den grønne sektor og kan derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kan inngå. Varene som er nevnt under skal inngå. Utenom det er det lov å bruke alt fra den grønne sektor.

  • Rett 1 – Streetfood: Sellerirot og løk skal inngå. Skal kunne spises håndholdt.
  • Rett 2 – Hovedrett: Fjellmandelpotet, beter og valgfri kål skal inngå.
  • Rett 3 – Dessert: Appelsin, gulrot og friske urter skal inngå.

Vil inspirere til mer frukt og grønt

– Med denne konkurransen skal vi inspirere til økt bruk av frukt og grønt, og ikke minst spre nye, spennende og fargerike ideer til storhusholdningsbransjen, kokker, produsenter, grossister, matentusiaster og forbrukere, sier Toril Gulbrandsen.

Hovedmålet er mer grønt på tallerkenen, som også er et viktig bidrag til å nå bærekraftmålene om mere plantekost.

LES OGSÅ: Slik møter du den grønne bølgen

Dommere og arrangører

Hoveddommer Håvard Ravn Larsen, Bama Storkjøkken, gleder seg til å være med å dømme denne konkurransen.

– Dette blir årets grønneste høydepunkt, sier han.

Disse skal også være med på å dømme konkurransen:

  • Hoveddommer: Håvard Ravn Larsen, fagsjef Bama Storkjøkken
  • Smaksdommer: Wenche Andersen, TV 2
  • Smaksdommer: Bent Stiansen, Statholdergaarden
  • Smaksdommer: Tom Victor Gausdal, restauranteier og kokebokforfatter
  • Smaksdommer: Lise Finckenhagen, Kokke-Lise, kokk og matformidler
  • Plassdommer: Brith Bakken, Briths Matgleder

Konferansier under konkurransen er Kristine Hartviksen, president i Nordisk kjøkkenchef federation.

Det er Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og Norske Kokkers Landsforening Oslo som står bak konkurransen.

Samarbeidspartnere er BAMA Storkjøkken, Engrosfrukt, Odd Langdalen, Sportex, Figgjo og SMAK 2020.

ANNONSE