Medisinen du ikke trenger å være syk for å bruke

+
Becherovka skal etter sigende behandle «mageonde», og den skal virke oppkvikkende, i tillegg til å sette fart på fordøyelsen.

Det var da livlegen til prins Maximilian Friedrich von Plettenberg møtte en apoteker i Karlsbad, at eliksiren Becherovka ble unnfanget. Becherovka er en tsjekkisk bitter; et krydret brennevin som egentlig ble konstruert som medisin.

Oppskriften er hemmelig den dag i dag, men smaken hinter både om ingefær og kanel.

Apoteker, krydder- og kolonihandler – og brennevinsprodusent

Karlovy Vary – eller Karlsbad på tysk – er en tsjekkisk spa-by som ligger 11 mil til venstre for Praha. Byen var – og er – kjent for sine 12 «helbredende kilder», og var på 1800-tallet et yndet utfartssted for europeisk fiff på leten etter luksuriøse omgivelser av helsegunstig karakter.

I Karlovy Vary bodde det også en herre ved navn Josef Vitus Becher, som var en særdeles allsidig fyr. Ikke bare videreførte han familietradisjonene ved å ta offentlige verv som ordfører og rådmann; han var i tillegg apoteker, krydder- og kolonialhandler, og med tiden også brennevinsprodusent. Handelsvirksomheten ble drevet fra butikken The Three Woodlarks; som var en del av Bechers hus, som igjen lå sentralt i den populære helsebyen.

Les om flere spennende drikker du ikke visste at du måtte ha:

Finfint besøk

Året er 1805, og det er altså nå at den ovenfor nevnte westfalske prins Maximilian Friedrich von Plettenberg – ifølge legenden – tar inn hos Josef Vitus Becher. Som enhver prins med respekt for seg selv, har von Plettenberg med seg en egen livlege.

Denne er britisk, og heter doktor Christian Frobrig. Becher og Frobrig deler en sterk interesse for urteplanter, og treffes stadig oftere for å diskutere urtenes helbredende krefter. Så nært blir vennskapet, at da doktor Frobrig skal reise videre sammen med  prinsen sin, forærer han Becher oppskriften til en splitter ny urtemedisin som han har utviklet – en form for medisinsk eau de vie. Eliksiren skal behandle «mageonde», og den skal virke oppkvikkende, i tillegg til å sette fart på fordøyelsen.

English Bitter

Josef Vitus Becher – som hadde leid seg eget destilleri og det hele – brukte to år på å videreutvikle doktor Frobrigs kreasjon. Da helsedrikken endelig var klar, i mai 1807, ble den markedsført under navnet English Bitter.

Lovnaden var fremdeles at den skulle ha medisinsk effekt. Men ikke bare kunne den helbrede mageonde; den kunne også vederkvege sjelen. Drikken ble raskt en hit, og snart flokket folket seg rundt butikken i Karlovy Vary, for å sikre seg sine egne dråper med den nye livseliksiren.

Hjem til England

Eksporten ut av Karlovy Vary startet allerede på 1830-tallet, men det var først da Josef Bechers sønn Jan overtok virksomheten, at det virkelig ble fart i sakene. English Bitter ble etter hvert til Becher Carlsbad Bitter Liqueur, og deretter ganske enkelt til Becherovka.

I 1938 fant drikken hele veien tilbake til England, der oppskriftens far en gang kom fra. Og resten er – som man sier – historie. Og som med alle slike historier, bør detaljene tas med en nøktern klype salt. Men spennende er den, uansett. Det som er sikkert, er at destilleriet ble nasjonalisert da kommunistene tok makten etter andre verdenskrig i Tsjekkoslovakia.

I 2001 ble destilleriet igjen privat, og eies i dag av franske Pernord Ricard.

Fun fact

I byen Carlsbad i California ligger det et spisested som heter Campfire. Her har man utviklet cocktailen Dragmaster, hvis viktigste ingrediens er nettopp Becherovka. Dette for å hylle byens tsjekkiske navnebror.

Så hva kan vi bruke drikken til?

Noen mener at Becherovka alene smaker litt som hostesaft. Så er den jo også ren medisin – opprinnelig. Slik sett kan den drikkes alene, som shot, for å stabilisere magen ...

Den kanskje mest kjente cocktailen basert på Becherovka heter betong – eller BeTon i hjemlandet – og består av én del Becherovka og fire deler tonic, pluss en skive sitron. Ellers passer den kanskje best i tikidrinker som Zombie eller Fog Cutter.

ANNONSE