Norske mat- og reiselivsopplevelser på Grüne Woche

+
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har også i år med seg en egen delegasjon til Berlin med sentrale norske aktører innen utdanning, mat og reiseliv.

Norge deltar fra 17.–26. januar 2020 på Grüne Woche i Berlin. Det er regionene Nord-Norge, Fjell-Norge og Fjord-Norge som i år skal representere Norge på en av verdens største mat og landbruksmesser.

Rundt 80 utstillere fra de tre regionene skal servere 400 000 besøkende på Messe Berlin det beste Norge har å by på av lokale mat- og reiselivsopplevelser. 

Se hvilke utstillere som skal representere Norge på Grüne Woche.

Over 400 000 besøkende fant veien til Grüne Woche i 2019. Med det befestet Grüne Woche sin posisjon som Berlins best besøkte publikumsmesse, og for første gang ble det omsatt varer for over 50 millioner euro i løpet av de ti dagene messen varte. 1800 utstillere med over 100 000 produkter fra nær 70 land, landbruksministere fra alle verdens kontinenter og et rekordstort antall utenlandske delegasjoner deltok på  messen i fjor.

LES OGSÅ: Norsk mat skal gi tyskere smaken på Norge

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har også i år med seg en egen delegasjon til Berlin med sentrale norske aktører innen utdanning, mat og reiseliv.

Programmet

Torsdag 16. januar 

09.00 - 15.00: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad leder et dialogseminar for delegasjonen. Denne møteplassen har utviklet seg til en viktig og nyttig arena for å bygge nettverk og bidra med konkrete innspill til regjeringens arbeid på mat- og reiselivssektoren.

Tema for Næringslivsdelegasjonen har de siste årene vært næringsutvikling og verdiskaping i skjæringspunktet mellom mat og reiseliv.  I 2020 settes rekruttering til mat- og måltidsbransjen på dagsorden.

Rekruttering til mat- og restaurantfagene i videregående skole har vært lav og synkende over flere år. Utdanningsprogrammet hadde det laveste søkertallet av alle yrkesfagene på landsbasis i 2019, og har de siste årene også hatt den høyeste frafallsprosenten blant elevene (over 50 prosent). Dette, i kombinasjon med en økende sårbarhet i matnæringen og i kokk- og restaurantnæringen som følge av sviktende rekruttering og et kommende generasjonsskifte de nærmeste 5–10 årene, gjør temaet svært aktuelt. 

LES OGSÅ: Sviktende rekruttering gir kompetansemangel

15.30: Pressekonferanse i den norske ambassaden i Berlin. Her vil delegasjonens arbeid bli presentert sammen med flere andre forberedte nyhetssaker som omhandler reiseliv og trender for matproduksjon og omsetning.

Bedriftene Grønn Gjødsel AS fra Østfold, Buggegården i Vestfold og Ragnhild og Jonas Viken som driver gartneriet Viken Østre, matforedlingsselskapet Grønne Folk og helsetilbudet Level i Trøndelag kjemper om Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2019. Vinneren av prisen, på 250 000 kroner, blir kåret under pressekonferansen.

Fredag 17. januar

09.30: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad åpner den norske standen på Grüne Woche 2020. Her er også statsrådens delegasjon til stede sammen med en rekke andre norske gjester fra mat- og reiselivsnæringen.

Under åpningen skal Bollestad i samarbeid med stiftelsen Matmerk dele ut tre Spesialitetsmerker og en ny Beskyttet betegnelse. Etter åpningen vil statsråden besøke  den norske standen og snakke med utstillerne. 

LES OGSÅ: Heidal Ysteri strålte i Berlin

Lørdag 18. januar

14.00: Statsråd Bollestad deltar på en internasjonal konferanse som den tyske landbruksministeren inviterer til, Global Forum for Food and Agriculture. Her samles 70 landbruksministre fra hele verden for å diskutere årets tema som er "Food for all! Trade for Secure, Diverse and Sustainable Nutrition”.

ANNONSE