Heidal Ysteri strålte i Berlin

– Vi er kjempestolte, sier en glad Hege Krukhaug fra Heidal Ysteri. Under åpningen av Grüne Woche i Berlin ble brunost, prim og rømmegrøt fra den lille bedriften tildelt det offisielle Spesialitet-merket for norsk lokalmat.

Spesialitet er det offisielle merket for utvalgt og jurygodkjent lokalmat i Norge. Heidal Ysteri er opptatt av å ta vare på gamle norske mattradisjoner og produksjonsmetoder.

– For oss er det viktig å ta vare på produkter som har vært med oss i generasjoner. Nå håper vi å nå ut til enda flere, sa en rørt Krukhaug.

Produktene fra Heidal Ysteri som ble tatt opp i Spesialitetsmerkeordningen er Heidalsost, Heidalsprim og Rømmegraut. Flere av Heidal Ysteris produkter er tilgjengelig i ASKO Netthandel. 

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale trakk frem at Spesialitet er en merkeordning for mangfoldet av norsk lokal mat og drikke, og at de som søker er må gjennom en streng vurdering av en uavhengig fagjury før de kan sette merket på produktet.

– For oss er det viktig at folk blir bevisst på hvilke lokale produkter som er gode og som byr på noe spesielt, at de har en tilknytning til norsk matkultur, sier Krukhaug. 

SMAK besøkte Heidal Ysteri i 2016. Les intervjuet med Hege Krukhaug her, hvor hun forteller den spesielle historien bak ysteriet.

Også to andre norske lokalmatprodusenter ble tildelt Spesialitet-merket under Grüne Woche, som er en av Europas største mat- og reiselivsmesser: Gangstad Gårdshysteri og Myrdal Gård.

Lokalmat er en viktig del av Norges satsing på reiseliv.

ANNONSE