Vaffel med gris på kaffebaren

SMAKmagasinet er på reise igjen. Denne gang til Storbritannia og den skotske hovedstaden Edinburgh. Klint inn mellom to leiegårder i 104 Buccleuch Street finner vi Cult Espresso; et sted for god kaffe og vaffel med pulled pork ...

– Vi tror på god kaffe og god mat i et godt miljø, sier innehaver Gary Stone til SMAKmagasinet. Det er vel det nærmeste vi kommer trosbekjennelsen til The Cult (på norsk: Kult, som i «rituell vedlikeholdelse av forholdet til en guddom» (red.anm.)). Og det var nettopp ritualene rundt kaffebryggingen som ga inspirasjon til navnevalget, ifølge Gary.

Bli med på innsiden av The Cult i denne videoen.

Studentområde

Du finner Cult Espresso en fem minutters gange fra universitetet i byen. Plasseringen, pluss en spennende brønsj- og lunsjmeny til en grei penge, gjør derfor kaffebaren til et populært sted for studenter. Da SMAKmagasinet entret etablissementet en tidlig søndag, satt da også de fleste gjestene fordypet i en fagbok eller Mac.

Vaffel med pulled pork

Det som imidlertid trakk SMAKmagasinet til Buccleuch Street denne søndagen, var ryktene om vaffel med pulled pork, paprika og lettstekt egg; en noe uvanlig kombo for norske ganer. Kjøtt og pannekaker er jo noe vi kjenner godt fra franske kjøkken, men vaffel og kjøtt var nytt.

Så var da også smaken like uvanlig som kombinasjonen. «An acquired taste», vil man kanskje kunne si. Men absolutt spennende, og vitner om god kreativitet og stor takhøyde i kjøkkenkroken. Ønsker du en litt mer jordnær vaffel, kan du går for «Simple Waffle», med appelsin-oolong og blåbærsmør. Eller en fruktvariant med blåbær, banan, granateple og gresk yoghurt!

Tung urbanisme

Interiørt byr Cult Espresso på tung storbyurbanisme. Det virker nesten som om lokalet har albuet seg plass mellom to leiegårder, og har dermed form av en lang gang med mursteinsvegger. I motsatt ende av «gangen» for inngangsdøren – som er en eneste glassfasade – finner du disken, med kjøkkenkrok og espressomaskin, og en svært så hyggelig betjening.

Men trangt er det: Enkle bord og stoler står tett sammen, og det er med en viss risiko for å forårsake gjesters knall og fall at SMAKmagasinet breier seg med videostativ- og kamera. Men stemningen er god, og alle nikker forståelsesfullt. Du trives nemlig over kaffe og vaffel – eller dagens suppe – her i kaffebaren.

Mat i kaffebaren

Det er ikke bare vafler og suppe du kan nyte kaffen til på Cult Espresso. Det finns et godt utbud av både sandwicher og varme retter basert på bønner eller egg. Ifølge Gary er australsk kafeliv en viktig inspirasjonskilde, der dyktige kokker gjerne jobber side om side med baristaene, og slik har skapt en ny kafekultur.

– Når du kan tilby både mat og kaffe av god kvalitet, så må det jo bli bra, avslutter en fornøyd Gary Stone.

Pulled pork-vaffelen er byttet ut

Update: Siden SMAKmagasinets besøk, har Cult Espressos pulled pork-vaffel veket plassen for «BKT Waffle», med bacon, kål, egg og løk ...

ANNONSE