Aleksander Løkkeberg Vartdal er Årets unge kokk

For første gang ble Årets unge kokk arrangert, og vinneren ble Aleksander Løkkeberg Vartdal.

Andreplassen gikk til Aron Espeland, og tredjeplassen gikk til  Runar Helgeland.

Se mange bilder fra konkurransen i bildekarusellen ovenfor! 

Dommere i Årets unge kokk var: Kamilla Seidler (Lola), Rasmus Kofoed (Geranium), Kari Innerå (Rivoli), Renee Fagerhøi (Bula Neobistro) og Bocusekokkene Tom Victor Gausdal, Bent Stiansen, Christopher W. Davidsen og Gunnar Jensen.

Imponert over nivået

Renee Fagerhøi er imponert over nivået i Årets unge kokk. 

– Jeg er utrolig stolt av det de har fått til. De har lagt ned sinnsykt mye tid i forberedelsene. Vi skal ha stor respekt for prosessen de har vært igjennom. Det er et stort press under konkurransen. Det varierer hvor mye konkurranseerfaring deltakerne har; noen har mye, blant annet fra landslag, mens andre har jobbet mest alene. De viser seg også i maten som ble servert, det er ulik stil, og den favner bredt. Noe av maten har typisk konkurransestil, mens andre har gått langt bort fra det. Det var spennende å se som dommer.

– De er to jenter med, og det er veldig kult. Jeg håper det kan inspirere andre jenter til å konkurrere. Jeg håper alle deltakerne har hatt en positiv opplevelse, og at de har fått en god konkurranseerfaring, sa Fagerghøi til SMAKmagasinet etter konkurransen.

Vartdal har konkurranseerfaring fra bl.a. juniorkokkelandslaget.

Team Vertdal

Aleksander Løkkeberg Vartdal (24) – Happolati, Oslo

Commis: Sebastian Skauen Johnsen (19) – lærling på Rest i Oslo.

– Det har vært mange delmål på veien, blant annet å konkurrere på Kokkelandslaget, men hovedmålet og drømmen har alltid vært å stå på toppen av pallen i Bocuse d’Or i Lyon. Å bli Norges første Årets unge kokk er en unik mulighet til å vise mine kunnskaper og mitt engasjement, i tillegg til å gi meg god erfaring til fremtidige konkurranser.

Ny konkurranse

Årets Unge Kokk er en ny konkurranse for kokker under 25 år. 

Målet med Årets unge kokk er å løfte frem unge kokketalenter, gi dem kunnskap og konkurranseerfaring.

– Mange unge kokker drømmer om å stå på pallen i Lyon, og gjennom Årets unge kokk skal vi inspirere de unge kokkene til å delta i denne krevende, men fortsatt litt enklere versjonen av Årets kokk. De seks kandidatene som er valgt ut, viser allerede nå en enorm allsidighet, kunnskap og kompetanse, og det blir utrolig spennende å følge dem på veien til konkurransen. Og kanskje ser vi en eller flere av dem på konkurransekjøkkenet i Lyon i fremtiden, sier Tom Victor Gausdal, styreleder av Akademiet Årets kokk (tidligere Bocuse-akademiet).

– Akademiet har valg ut kandidatene etter faglighet, smak og kreativitet på oppskriften, og jeg tror vi har funnet noen kandidater som kommer til å sette sitt preg på kokkebransjen i mange år framover, sier Gunnar Hvarnes, faglig leder i Akademiet.

Alle prisene som ble utdelt

Årets Kokk 2019: Christian Andre Pettersen (Team CAP)

2. plass: Filip August Bendi (Team Bendi)

3. plass: Øyvind Bøe Dalelv (Team Dalelv)

Beste geografisk identitet: Filip August Bendi (Team Bendi)

Beste commis: Eline Sofie Sunde (Team Bendi)

Årets kokk bærekraftspris: Marius Dragsten Kjelsrud (Team MDK)

Årets unge kokk 2019: Aleksander Løkkeberg Vartdal (Team Vartdal)

2. plass: Aron Espeland (Team Aron)

3. plass: Runar Helgeland (Team R.H. Norway)

Beste commis: Sebastian Skauen Johnsen (Team Vartdal)

Beste ganefryd: Håvard Werkland (Team Werkland)

For andre gang ble også Ingrid Espelid Hovig-stipend delt ut. Stipendet gis av Kulturdepartementet, og er på 100 000,- som skal brukes til trening og på å utvikle kreative kulinariske uttrykk. Stipendet ble fordelt på de tre første plasseringene.

ANNONSE