Norsk tomat ble testvinner

I en fersk blindtest av norske tomater versus importerte konkurrenter, kom norske tomater klart best ut. Testen ble foretatt blant lunsjende kantinegjester i Rogaland. Ifølge «blindtesterne» vant norsk tomat på både farge og smak.

Hele 574 lunsjgjester deltok i testen, som i vinter ble gjennomført ved fem ulike kantiner i Rogaland. To norske, og to spanske tomatbåter ble lagt i hver sin plastskål, og merket med anonyme koder. Testpersonene fikk utlevert en skål av hver tomatvariant, et evalueringsskjema, samt beskjed om å vurdere produktene.

– Kan med fordel foretrekkes av matbransjen

Hele 84 prosent av lunsjgjestene foretrakk det norske produktet, som ifølge gjestene både smakte bedre, var søtere, og så bedre ut. Den spanske import-tomaten måtte nøye seg med karakteristikker som «vandig» og «lite smakfull», selv om noen få også her kom med positive kommentarer. I snitt fikk den norske tomaten karakteren 7, på en skala fra 1 til 9, der 9 er best. Den spanske utfordreren måtte nøye seg med 4,5.

– Dette forsøket viser at norskproduserte tomater hevder seg i markedet, og kan med fordel foretrekkes av matbransjen, sier forsker Jorunn Sofie Hansen ved Nofima til Smakmagasinet.no.

En morsom tilleggsverdi for den norske tomaten, er at den avgir mindre væske, og dermed bidrar til mindre svinn.

Spansk tomat vanlig i salatbarer

Den norske tomaten ble testet opp mot en importert tomat fra Spania, som ofte er å finne i norske salatbarer. Begge tomatene var av type standard løs vekt, med størrelse på mellom 57 og 67 mm, som betyr omtrent 120 gram. Pris og CO2 var ikke en del av undersøkelsen. Testen var en del av det 4-årige prosjektet BioFresh, ledet av Nibio og finansiert av Norges forskningsråd.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE