Meyers Bar – lun nabolagsbar på Grünerløkka

– Tanken er at Meyers skal føles hjemmekoselig, og samtidig være en finere bar. Her skal man finne drinker som kombinerer det klassiske og moderne, sier barsjef Elisabeth Bakke-Hareide.

Vi befinner oss i Thorvald Meyers gate, hovedgaten gjennom Grünerløkka, et strøk som huser det ene serveringsstedet etter det andre. Øverst på «Løkka» ligger Birkelunden, en litt roligere del av den ellers så hektiske gaten. Vis-à-vis parken ligger Meyers. Innendørs er atmosfæren lun og trivelig, med utsikt til trikken som stadig dundrer forbi rett utenfor.

På nyåret kunne vi lese at komiker Atle Antonsen skulle åpne bar sammen med blant annet regissør Øystein Karlsen. Meyers Bar er delvis finansiert av TV-serien «Dag», der Antonsen spiller karakteren med samme navn.

Alle er velkomne

«Dag» handler om samlivsterapeuten Dag Refsnes, som ikke har særlig tro på ekteskapet. Han bor alene, og mener egentlig at alle burde leve som ham. I det retro interiøret på Meyers finner vi flere rekvisitter fra serien – deriblant en utstoppet grevling og en kampfisk i et lite akvarium på bardisken. Meyers er riktignok ikke en rendyrket temabar; den er snarere laget i Dags ånd, ifølge Antonsen. Det innebærer at baren må ha god musikk og godt drikke. Ikke minst skal Meyers være et inkluderende sted.

– Målet er å være en koselig nabolagsbar der alle er velkomne, sier barsjef Bakke-Hareide.

Baren, som har 46 sitteplasser, er åpen fra klokken tre hver dag hele uken, og stenger henholdsvis klokken ett, to og tre om natten avhengig av ukedag.

– Vi var spente på om det ville komme folk hit så tidlig på ettermiddagen, men den første perioden etter åpning har gått over all forventing, sier hun.

Kortreist, sesongbasert og temabasert

Til Meyers kan du komme for kaffe, øl, vin eller en drink. Er du litt sulten, kan du kjøpe barsnacks, og er du enda litt mer sulten, kan du sette tennene i et ostesmørbrød.

Det er ikke bare Meyers gjester som kommer fra nabolaget. Kaffen er fra Supreme Roastworks, en kaffebar med minibrenneri som ligger 100 meter lenger opp i gata. Kaffebaren drives av blant andre Odd-Steinar Tøllefsen, som ble verdensmester i håndbrygging i 2015. Også maten er kortreist; nærmere bestemt fra restauranten vegg-i-vegg. Ved siden av ligger nemlig Ostebutikken Delikatesse & Bistro.

I tillegg til kortreiste råvarer, er barsjefen opptatt av å bruke råvarer som er i sesong. Når SMAKmagasinet er på besøk, er det blodappelsiner som gjelder. Når den relativt korte sesongen er over for denne ingrediensen, vil det bli satt en ny egenkomponert cocktail på menyen.

– Vi ønsker å bruke råvarene når de er best, og heller fornye oss gjennom sesongene.

Og kreativiteten står det ikke på. I utgangspunktet var planen å ha kun fem drinker, men da de nylig fikk to nye, ble det for vanskelig å velge vekk to. Løsningen ble å utvide menyen.

– Utvalget av mat og drikke er ikke veldig stort, men alt er kjempebra, kommenterer Bakke-Hareide.

Mer alkoholsvakt

– Vi har spritutvalget til å kunne lage så godt som alle klassiske drinker dersom man ønsker det, men jeg håper jo at gjestene vil prøve noe fra den egenkomponerte menyen, sier barsjefen.

Bakke-Hareide forteller at mange er interessert i klassiske drinker, og at det er en økt interesse for mer alkoholsvake drinker.

– Og så er det mange som er interessert i å smake noe nytt, ikke minst når det gjelder vin. I tillegg til husets vin har vi et lite smakfullt craft-utvalg, bestående av naturviner, økologiske og biodynamiske viner.

Snurrer eksotiske plater

I Meyers lokale lå tidligere jazzbaren Django.

– Det er nok mange av de som har savnet Django som synes det er hyggelig at Meyers har åpnet her. Vi ønsker likevel å distansere oss litt fra det gamle konseptet. Det blir nok ikke live, men vi skal sørge for god musikk!

I baren er en platespiller synlig.

– Joao, som jobber her som bartender og eventansvarlig, har vært DJ i mange år, og han har kjøpt inn masse LP-plater på reiser. Det er mye musikk jeg ikke har hørt før, men uansett hva jeg setter på, så passer det perfekt til Meyers.

– Vi kommer også til å arrangere «Friends of Meyers», der venner av oss med imponerende samlinger får spille platene sine i baren hele kvelden. Og det vil definitivt bli flere temakvelder. Meyers har blant annet hatt en temakveld viet til Sør-Amerika. Både musikken og drinkene den kvelden passet inn i det tropiske temaet.

Ingen sportsbar

På en hylle i baren har det også blitt plass til en knøttliten, gammel svart-hvitt-TV.

– TV-en er koblet til en DVD-spiller. Joao har også sørget for filmsamlingen vår. Han er glad i gamle skrekkfilmer. Selv om det ikke er lyd, er TV-skjermen et blikkfang for gjestene som sitter i baren.

TV til tross, dette er ingen sportsbar.

– Det kom noen innom og lurte på om vi viste kampen den kvelden. Hadde vi vist fotball på den, spørs det om ballen hadde vært synlig, smiler Elisabeth Bakke-Hareide.

ANNONSE