Oransje oktober med gresskarøl

+
Det er sesong for gresskar, og dermed også gresskarøl, som er særlig stort i USA. Der brygger alle mikrobryggerier med respekt for seg selv gresskarøl, skriver vår ølskribent Unni Irmelin Kvam.

Mange forbinder nok gresskar først og fremst med halloween, men denne planten er en utmerket råvare som blant annet egner seg supert til suppe. At gresskar også passer godt til øl, er kanskje noe mer overraskende.

Mens de vakre høstfargene omsvøper oss, mener jeg det er behov for en ekstra høytid mellom 17. mai og jul. Amerikanerne har skjønt det, og kjører på med halloween og Thanksgiving, kalkun og gresskarpai. Dette betyr en helt egen sesongøl: gresskarøl!

Gresskarets dannelsesreise

I Norge har også noen av de større produsentene kastet seg på gresskarøl-bølgen, men som the saying sier: Everything is BIG in the US. Gresskarøl er stort i USA. Dette tilsvarer nesten den euforien som er knyttet til juleøl her til lands.

Cindy Ott har skrevet en fascinerende bok om det amerikanske gresskarets kulturhistorie. Fra å være sikringskost og mat indianerne spiste, gjennomgikk gresskaret en dannelsesreise. Gresskaret gikk fra å være fattigmannskost til å bli selve ikonet på amerikansk landbruk og tradisjon, knyttet til den større høsthøytiden, særlig i de nordlige delene av USA: halloween og Thanksgiving. Gresskaret ble symbolet på familiesamhold. Det var ingen selvsagt reise.

Squashplante med mange varianter

Gresskar er opprinnelig en form for squashplante, med mange varianter. Det latinske navnet Cucurbita pepo antyder slektskap mot både agurk og melon. Kjempegresskaret Cucurbita maxima er selve symbolet på hvor stort alt kunne bli i USA. Kjøp denne typen gresskar om du skal konkurrere om å dyrke det største gresskaret.

Sukkergresskar i øl

For ølentusiaster kan det høres uhørt ut å tilsette sukkergresskar i øl. On the contrary! Ølbryggere verden over benytter seg av allslags sukkerholdige saker – også grønne saker – for å heve sukkerinnholdet i vørteren. Dette gjelder særlig dersom det er mangel på godt, maltet korn.

I Asia brukes ris, i Mexico brukes mais. I Tyskland har man brukt hvit nepe for å heve graden av sukkertetthet i vørteren, som gjæren igjen omdanner til to favorittavfallsstoffer: CO2 og alkohol. For jo mer sukker, jo mer alkohol. Å si at gresskarøl bare er tøys, er altså tullete. Glem det, kom over det – og nyt det.

Oppskrifter tilpasset mini-bryggerier

I USA brygger alle mikrobryggerier med respekt for seg selv gresskarøl. Selvfølgelig ligger det kommersielle motiver bak. Når jeg hjemmebrygger gresskarøl, brygges det etter en tilpasset oppskrift fra Brooklyn Brewshop. De har de søteste oppskriftene – og nå snakker jeg ikke om sukkerinnhold, men kvantitet. Oppskriftene kommer i to varianter: En for 25-litersbrygging og en for 5-litersbrygging, som er mer tilpasset New Yorks bitte-bitte-små leiligheter og enda mindre kjøkken. Leiligheter er altså ikke alltid store i USA.

I oppskriftene kan gresskar tilsettes enten i juicet form, eller som ovnsbakt «kjøtt», gjerne med et strøssel av brent, brunt sukker over seg. Jeg pleier å bruke en kombinasjon. Det beste med gresskarøl er at tilsetningen nærmest er usmakbar, men den vises!

Lattervekkende ølnavn

Beskrivelsene av gresskarøl er så lattervekkende og kreative at de er verd en studie i seg selv. De snodigste superlativer er i bruk. Ølnavnene er både lange og vittige. Jeg gir deg «Pumpkinator», «Picture If You Wil»l eller «Captain Pumpkin's Maple Mistress Imperial Pumpkin Ale».

Askepotteffekt av øldrikking

Mitt gresskarøl heter Cinder Ale. Navnet spiller selvfølgelig på eventyret om Cinderella, som fikk skyss i et gresskar, dratt av fire hvite mus. Mitt anliggende er at alle, både prinser og prinsesser, kan rammes av Askepotteffekten, eller Cinderella Syndrom. Særlig utsatt er øldrikkere i tiden etter at klokken i tårnet har slått midnatt. Da kan noen og enhver miste en sko. Og snipp, snapp, snute, så kan eventyret være ute.

Anbefalt lesning

Nettstedet RateBeer har hysteriske beskrivelser av smaken på gresskarøl i sine testpaneler. Verd en kikk.

Cindy Otts bok om det amerikanske gresskarets kulturhistorie: The Curious History of an American Icon

Brooklyn Brew Shops oppskriftsbok: Beer Making Book – Seasonal recipies

ANNONSE