Noen aktuelle tetrender akkurat nå

Det er mye som skjer i temarkedet for tiden, og konsumet av denne fantastiske drikken er høyere enn noen gang. Noe som forteller om det, er den økonomiske betydningen teindustrien har. I 2023 utgjorde den økonomiske verdien av tehandelen omtrent 230 milliarder dollar på verdensbasis. I 2025 spås det at dette vil øke til 265 milliarder dollar. Denne betydelige økningen forårsakes av enkelte trender som påvirker markedet i sterk grad.

De siste årene har det vært en betydelig vekst i markedet for tisaner – også kalt urtete og fruktte – og spesialte. Forklaringen på dette er dels at det er blitt en økt bevissthet rundt de helsemessige gevinstene mange mener te representerer, og dels at det er en økende interesse for «nye» tesmaker.

Helse og kontemplasjon

Te har en rekke helsefordeler. Det har blant annet et høyt innhold av antioksidanter, særlig katekiner som finnes i grønn og hvit te. En rekke studier har vist at disse stoffene har en positiv effekt på både blodsukkernivå, vektreduksjon, hjerte- og karsystemet og når det gjelder å redusere nivået av inflammasjon i kroppen. I tillegg får kroppens gode bakterier hjelp av disse antioksidantene.

Ved siden av dette har te også en rogivende funksjon. God te hjelper deg med å slappe av! Dette er en av grunnene til at te også har en funksjon i forbindelse med meditasjon.

Både teseremonier og meditasjon er ofte utført som ritualer som fremmer tilstedeværelse og mindfulness. Under en teseremoni fokuserer deltakerne på hvert trinn i prosessen, fra forberedelse av teblader til tilberedning og nytelse av teen. Dette kan gjøre at man klarer å være til stede i øyeblikket, noe som ligner på det å praktisere mindfulness under meditasjon.

Å drikke te kan også være en form for meditasjon i seg selv, der man fokuserer på smak, lukt og følelsen av teen mens den drikkes. På samme måte søker meditasjon å oppnå indre ro og tilstedeværelse blant annet gjennom fokus på pust og pusteteknikker.

«Functional food»

At vi blir mer opptatt av helse, får selvsagt innvirkning på hva vi velger å spise og drikke. Som forbrukere er vi rett og slett blitt mer oppmerksomme på at det vi putter i oss påvirker helsen vår.

Begrepet «functional food», altså funksjonell mat, refererer til matvarer som hevdes å gi helsemessige fordeler eller å bidra til å redusere risikoen for enkelte sykdommer. De inneholder vanligvis tilsetninger av spesifikke ingredienser, som kan være naturlige stoffer eller substanser som antas å ha positive effekter på helsen utover de grunnleggende næringsstoffene de gir. Innenfor dette begrepet ligger også såkalte berikede produkter, eksempelvis melk som er tilsatt vitamin D.

Men noen ting har et så naturlig høyt innhold av ingredienser – for eksempel antioksidanter – at de inngår i begrepet funksjonell mat uten tilsatte stoffer. Et eksempel på dette er matcha-te.

Løsvekt og tisaner

Det er klart at de helsemessige gevinstene ved å drikke te har stor innvirkning og bidrar til å øke både interessen for og konsumet av te. Men det er ikke bare dette som spiller inn. Stadig flere oppdager gleden ved å utforske ulike tetyper og de ulike smakene som forskjellige tevarianter kan by på. Dette gjelder spesielt yngre generasjoner som gjerne foretrekker te fremfor kaffe. En av årsakene til dette, er at yngre mennesker har mer sensitive smaksløker enn eldre. Derfor kan en kopp kaffe i større grad oppfattes som sterk eller bitter av unge mennesker. Te gir normalt en mildere smaksopplevelse, og blir derfor ofte et alternativ til kaffe for yngre forbrukere.

Det er også en klar tendens at salget av te i løsvekt øker. Salget av teposer er klart størst, men det er verdt å merke seg denne tendensen som viser at et økende antall forbrukere velger spesialte.

Også salget av tisaner øker. Disse er ikke laget av Camellia sinensis-planten, men av tørkede urter, blomster, frukter eller krydder. Disse variantene byr på rik smaksvariasjon og kan i mange tilfeller også ha helsemessige gevinster. Det er heller ikke slik at de som drikker tisaner drikker dette fremfor ekte te; setter man pris på te, bruker man gjerne flere ulike sorter – alt etter hva man har lyst på der og da.

Bærekraft og sosial rettferdighet

En trend som har fått stadig større innvirkning på temarkedet de siste årene, er fokuset på en bærekraftig produksjon. Det er ikke lenger likegyldig hvordan te eller andre jordbruksprodukter fremstilles. Som forbrukere vil vi forsikres om at produktene kommer fra et fremtidsrettet jordbruk som bidrar til å bevare et biologisk mangfold og som sikrer sosial rettferdighet. Derfor får merkeordninger som Fairtrade og Rainforest Alliance stadig større betydning for teindustrien som viktige garantiordninger for bevisste forbrukere i vår del av verden.

Kilder: Time.com, World Tea News, What’s the Tea?

ANNONSE