Hvordan smaker fremtiden? Bite Copenhagen skal gi svar

Den internasjonale matmessen Bite Copenhagen 2018 setter fokus på utfordringer som matmangel og matproduksjonens belastning på miljøet. Med årets tema, «Setting Tomorrow’s Table», skal det søkes etter innovative løsninger med blikk for fremtiden.

Messen, som ble arrangert for første gang i 2017, finner sted i København 30.–31. august. 

Bærekraft står sentralt

De besøkende vil bli presentert for kreative ideer og initiativ knyttet til et bredt spekter av temaer, deriblant gastronomi, teknologi, kunstig intelligens, sosialt ansvar, økologi, bærekraft, matsvinn, emballasje, landbruk, supermat og alternative proteinkilder – inkludert insekter som mat. 

Bite Copenhagen er også et sted for inspirasjon, kunnskapsdeling og debatt. Høyt profilerte foredragsholdere og inspirerende arrangementer skal forsøke å gi et dypere perspektiv på matvarenes fremtid. 

Samarbeid med World Food Summit

Bite Copenhagen er et samarbeid mellom bl.a. de ledende danske matvareorganisasjonene og det danske Miljø- og matvaredepartementet. Sistnevnte er vert for World Food Summit 2018 – Better food for more people – et toppmøte som blir arrangert parallelt med Bite Copenhagen. Også World Food Summit har som formål å finne løsninger på hvordan vi kan skape bedre mat til flere mennesker. Møtets deltakere er aktører fra ledende internasjonale matselskaper, i tillegg til fremtredende personer innen gastronomi og politikk. Ikke nok med dette; Copenhagen Cooking & Food Festival vil bli arrangert 24. august – 2. september. København har med andre ord mye å tilby den matinteresserte i denne perioden.

New Nordic 2.0

I 2004 ble et kulinarisk manifest definert av en gruppe skandinaviske kokker, deriblant Eyvind Hellstrøm. Manifestet, «New Nordic Kitchen Manifesto», beskrev ti dogmer som kokkene lovet å følge. Blant annet skulle man gjenoppta lokale matvarer og teknikker.

Manifestet har hatt stor betydning for matkulturen i Skandinavia siden den gang, og essensen av dogmene har spredd seg til alle hjørner av Skandinavia. På Bite Copenhagen 2018 kan du stifte bekjentskap med det finske kjøkken. 

Smak på Finland

Arrangøren av Bite Copenhagen omtaler det finske kjøkken som «New Nordic 2.0», og mener Finland har mye å tilby resten av verden med sine kalde arktiske farvann, uberørte villmark og entusiastiske mennesker.

På Bite Copenhagen 2018 kan du få et innblikk i hvordan finske produsenter jobber med prinsipper som renhet, enkelhet, bærekraft, tradisjonelt håndverk og lokale produkter. Dogmene fra det opprinnelige manifestet ligger til grunn, og er ispedd en skvett rå finsk kultur, arv og natur. Finsk mat består av gode råvarer som ville urter, bær, mose, blomster, vilt og fisk. Besøkende på Bite Copenhagen vil blant annet få muligheten til å smake på den finske spesialiteten laks tilberedt nær åpen ild. 

For øvrig feiret Finland 100-årsjubileum som selvstendig stat i 2017; i den forbindelse skrev SMAKmagasinet om kåringen av finnenes favorittmat, samt de finske spesialitetene som markerte jubileumsåret.

Mer informasjon om Bite Copenhagen 2018 finner du her.

ANNONSE