Forbud mot «soyamelk» og «vegetarburger» i Frankrike?

+
I Frankrike kan det snart bli forbudt å omtale «vegetarburgere» som nettopp det.

Hvis det franske lovforslaget blir vedtatt, vil det bli forbudt å markedsføre veganske og vegetariske matvarer under betegnelser som har opphav i kjøtt- og meieribransjen. Det inkluderer blant pølser, burgere, biff og bacon.

At noen produsenter bruker navn som vegetarburger, selleribiff og soyamelk er ikke bare falske betegnelser på matvarene, det er også villedende overfor forbrukerne, mener de franske politikerne som støtter forslaget. Det skriver Berlingske.

«Vegansk misbruk» straffes hardt

Forslaget kommer som en del av en ny fransk matevarelov, og blir trolig vedtatt. Dersom forbudet ikke overholdes, kan man straffes med bøter opptil 300 000 euro, hvilket tilsvarer rundt tre millioner norske kroner.

Bak forslaget står Jean-Babtiste Moreau fra partiet til president Emmanuel Macron, La République en Marche. I tillegg til å være politiker, driver Moreau med oppdrett av kveg. Kritikerne betrakter forslaget som et forsøk på å favorisere en presset kjøttbransje. Moreau skriver følgende på Twitter:

– Det er viktig å kjempe mot falske varebetegnelser. Produktene våre skal være korrekt navngitt, og begreper som ost og stek vil fremover være forbeholdt produkter av animalsk opprinnelse.

Lager nye ord

Hva skal franskmennene kalle de veganske og vegetariske produktene, som ofte betraktes som erstatningsprodukter for nettopp kjøtt- og meieriprodukter? Betegnelsen «vromage» har allerede blitt lansert; ordet kombinerer «vegan» og «fromage» (ost). Kanskje vil det dukke opp flere kreative nyord? Kjøttfrie alternativer opplever stigende popularitet, så det er ikke utenkelig at navn helt uten referanse til kjøtt- og meieriprodukter vil bli godt etablert på sikt. 

Flere lovendringer

Den nye franske matvareloven inneholder flere endringer, bl.a. disse:

  • Halvparten av den maten som brukes i Frankrikes offentlige kantiner, skal være økologisk og lokalprodusert innen 2022. 
  • Både offentlige og private kantiner som serverer mer enn 100 måltider om dagen, skal utarbeide en plan for hvordan brukerne kan erstatte protein fra animalske kilder med vegetabilske kilder.

Det er ikke så lenge siden vi sist omtalte den franske presidenten her på smakmagasinet.no. Tidligere i år gikk Macron nemlig ut og støttet franske bakeres ønske om å få baguetten på verdensarvlisten til UNESCO. 

ANNONSE