Den franske baguetten - en verdensarv?

Det mener i hvert fall franske bakere at den bør bli. Frankrikes president, Emmanuel Macron, støtter forslaget, og gir sin hyllest til det lange brødet med sprø skorpe og mykt innhold.

– Baguetten vår blir misunt rundt om i verden. Vi må bavare dens fortreffelighet og vår ekspertise; det er grunnen til at den bør komme på verdensarvlisten, uttalte Macron ifølge France 24.

Arv av fremstående universell verdi

UNESCO har som mål å bevare tradisjoner over hele verden. På UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv finner man arv av fremstående universell verdi. Listen består av kultursteder og naturområder, men i 2010 ble også matkultur inkludert. Det skjedde da «fransk matkunst» i sin helhet fikk plass høythengende listen. UNESCO begrunnet avgjørelsen med at et fransk måltid er en tradisjon, ofte knyttet til «en feiring av et viktig øyeblikk i menneskenes liv, både enkeltpersoner og grupper.»

Nå mener de franske bakerne altså at baguetten fortjener en egen plass blant verdensarven.

Nasjonalt symbol

– Baguetten er en del av dagliglivet i Frankrike, og brødet har en spesiell historie, sier Macron.

Brødet, som nærmest har blitt et nasjonalt symbol for Frankrike, skal bakes med kun fire ingredienser: hvetemel, vann, gjær og salt. Franske bakere mener håndverksbaguetten nå er truet av industrielle bakerier.

Pizza på verdensarvlisten

Franskmennene er visstnok inspirert av pizzabakere i Napoli; i fjor fikk nemlig pizzaen deres plass på verdensarvlisten. Nærmere bestemt var det «pizzaiuolo», det å snurre deigen og steke den i vedovn, som fikk beskyttelse.

ANNONSE