– En faglært servitør kan gjøre «alt»

+
Torill Renaa.

– Alle kan bære en tallerken fra kjøkken til bord, men en servitør er langt mer enn en mattransportør, sier Torill Renaa fra Renaa Restauranter i Stavanger, som etterlyser statusheving for å stimulere rekruttering til yrket.

– Faglærte servitører er et must for ethvert seriøst spisested som tar menyen sin på alvor. Som utdannet servitør har du en ballast og en fagkunnskap som gjør at du kan improvisere og finne løsninger på uventete utfordringer. Og ikke minst har du lært å planlegge, slik at du alltid har kontroll, som gjør at hver enkelt gjest føler seg som hjemme selv under store arrangementer. Men du må ha godt humør, og like å jobbe med mennesker. En god servitør skaper god stemning, og etter endt måltid opplever du fornøyde mennesker som takker deg for at du er på jobb. Det er det ikke alle yrker som kan by på, fortsetter Torill Renaa.

Mange muligheter

­Ifølge Torill Renaa kan fagbrevet som servitør være inngangsbilletten til et hav av spennende muligheter.

– Med fagbrevet i lomma er det lett å få jobb i inn- og utland, og du kan bruke denne muligheten til å se og oppleve spennende land og byer, i og utenfor Norge. Det er en fin måte å se verden på, påpeker Torill Renaa.

– Fagbrevet gir også et godt grunnlag for arbeid i andre serviceyrker. Selv drev jeg representasjonsavdelingen i Statoil i mange år, på bakgrunn av min kompetanse som servitør.

Stor verdi

Torill Renaa påpeker at et servitørkorps med fagbrev gir en viktig merverdi til det produktet som et spisested tilbyr.

– Hos oss på Renaa Restauranter er alle heltidsansatte servitører fagutdannet. Det gjør oss mer robuste som organisasjon. Det er verdt pengene, påpeker Renaa, som også lønner sine servitører over tariff.

– Den tariffestede grunnlønnen er i laveste laget. Du skal kunne leve av jobben din; derfor har vi den lønnspolitikken som vi har.

– Som dyktig servitør har du dessuten et godt forhandlingskort. Da jeg jobbet som ansatt, kunne jeg ofte bestemme min egen lønn, fordi jeg hadde en kompetanse som var ettertraktet.

Statusheving

– Jeg tror likevel at vi må øke statusen til yrket for å kunne sikre rekrutteringen for fremtiden. Det finnes så mange dyktige og kule servitører der ute som kan være forbilder og eksempler. Hvis vi blir flinkere til å eksponere folkene i faget som gjør en kjempejobb hver dag, og som samtidig har det kjempegøy, så kan det være med på å dra statusen oppover, avslutter Torill Renaa.

ANNONSE