Et lite stykke Venezia



Restauranten var lenge en institusjon på Nøtterøy. Så kom nedturen. Men den nyeste eieren Ali Alhaj Hasan (50) får pilene til å peke oppover igjen - nå også med god hjelp fra ASKO Servering.
På Teie torg, Nøtterøys kjente torg i Færder kommune, ligger Restaurant Venezia. Gjennom historien har restauranten vært å regne som en institusjon for nøttlendingene, men den har også trukket folk fra Tønsberg, bare en kort tur over broen fra fastlandet.
Etter en storhetstid på 90-tallet og inn i 2000-tallet, opplevde restauranten en brå nedgang da den opprinnelige eieren gikk bort. Men så kjøpte Ali Alhaj Hasan restauranten i 2018, og snuoperasjonen har siden vært i gang.
Eldste restauranten
Bygget er fra tidlig 30-tallet, mens restauranten skal ha blitt etablert her i 1989. Ifølge DIVE, en kulturhistorisk stedsanalyse, scorer bygget høyt med tanke på bevaringsverdighet som kulturminne.
I begynnelsen av Hasans ledelsestid var de to drivere, men nå tar Hasan hånd om alt alene, mens kollegaen har gått over i ansettelse som pizzabaker. I tillegg har stedet egen sjåfør. Men det virvler av servitører under åpningstiden.
– Forrige eier holdt åpent fra fire til ni. De tenkte at de skulle starte når folk var tilbake fra jobb, men jeg startet med lunsj fra klokken to og i fjor enda tidligere, klokken ett. Om sommeren starter jeg klokken elleve og holder åpent til klokken ti om kvelden.
– Da jeg kjøpte restauranten, fortalte forrige eier at dette er Vestfolds eldste restaurant. Under storhetstiden sto folk i kø for å komme inn og spise pizza. Restauranten ble utvidet og overtok lokalene til frisøren som tidligere var i samme bygg. Men da eieren døde, mistet restauranten nøkkelkompetanse på kjøkkenet, og Venezia gikk i underskudd. Nå har vi snudd det. I dag serverer vi fortsatt italiensk mat, men har også innført andre internasjonale retter. Blant annet en libanesisk rett, som er samme typen kjøkken vi har i Syria, sier Hasan, som selv er fra Syria.
Hele menyen som takeaway
– Da jeg overtok var det bare litt takeaway og et fåtall gjester, men vi jobbet oss sakte, men sikkert tilbake til normalen. Spesielt de eldre husker Venezia fra før, og det kommer også faste grupper på noen dager. Før var omsetningen på tre til fire millioner, mens nå er den på rundt åtte millioner kroner. Under korona gikk vi i overskudd på grunn av all takeawayen. De første to ukene var det stille i hele Norge, men så begynte leveransene for fullt. Vi har egen bil og tilbyr hjemlevering for en fastpris inntil én mil. Er det svært travelt, bruker vi også min egen bil. Totalt har vi 25 forskjellige amerikanske pizzaer og 20 italienske, men vi leverer hele menyen også hjem – alt fra indrefilet og torsk til bacalao og fisk & chips. Vi har også en populær barnemeny. Prisene er moderate, og vi ønsker å holde dem slik!
Der han jobbet før brukte de ASKO Servering, og det ønsket han å fortsette med, men det fikk han først ikke til fordi han hadde nytt organisasjonsnummer og ikke var kredittverdig siden restauranten var «nedkjørt» ved overtakelsen.
– I fjor hadde vi overskudd, men det har ikke gått gjennom systemet ennå. Derfor får vi ikke kredittkort og må vente på papirer. Da jeg fikk kontakt med en lokal markedskonsulent, så han på vår omsetningshistorikk og forsto bildet. Så fra januar har det ordnet seg likevel. Nå kjøper vi også vin derfra, sier han.
Ny vinterhage
I 2021 renoverte eieren hele restauranten.
– Vi byttet ut møbler, gulv, alt. Vi pusset opp for 500 000 kroner, og nå er vi svært fornøyde. Vinterhagen ble ny i sommer og er ideell for julebord og liknende. Nå drømmer jeg om å fjerne en vegg for å forene restauranten med den innglasserte delen, men vi må søke om tillatelse før noe kan skje. Da vi kjøpte restauranten, var det bare to rom, og vi måtte rive en vegg, men de bærende bjelkene måtte stå igjen, så jeg vet ikke om det gjelder også for veggene ved vinterhagen. Med vinterhagen fikk vi 27 nye sitteplasser, og kan nå huse opptil 100 mennesker. Det er vanligvis fullt her på søndager, samtidig som takeaway-bestillingene strømmer inn, avslutter Hasan.