Årets grønne kokk – for tiende gang!

19. mars nærmer seg, og med det Årets grønne kokk 2025 på UMAMI Arena. Dette er kokkekonkurransen som setter fokus på de grønne råvarene, spesielt norske, og skal inspirere til økt bruk av frukt og grønt.
Konkurransen, som arrangeres i Mesterkjøkkenet på UMAMI Arena, skal bidra til å spre nye, spennende og fargerike ideer, matinspirasjon, kunnskap og begeistring til kokker, grøntbransjen, matentusiaster, forbrukere og media.
– Mer grønt på tallerkenen er et viktig bidrag til å nå bærekraftsmålene om mer plantekost, mener Torjus Lunder Bredvold, som er ansvarlig for gjennomføringen av Årets grønne kokk 2025.
Årets grønne kokk er en lagkonkurranse, og det skal lages en treretters meny for 12 personer. Rettene må kun bestå av varer fra den grønne sektoren og kan derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kan inngå.
Konkurransetiden er satt til fem timer: Første lag starter å lage mat klokken 09.00 og leverer sin første rett etter 4 timer, hovedrett etter 4,5 timer og dessert etter 5 timer. Konkurransen bedømmes etter ordinære NM-regler.
Kjetil Gundersen blir hoveddommer i Årets Grønne Kokk 2025
– Jeg ser frem til å se flinke lag i aksjon på kjøkkenet under Årets Grønne Kokk, som er en konkurranse jeg har hatt gleden av å være dommer i flere ganger. Konkurransen har hatt en svært positiv utvikling siden oppstarten, og et «grønt» tema har blitt stadig mer aktuelt de siste årene, sier Gundersen.
I Årets Grønne Kokk utfordres deltakerne til å løfte grønnsaker og andre plantebaserte råvarer til et høyt gastronomisk nivå. Gundersen er spent på hvordan de konkurrerende lagene vil løse oppgavene, og hvilke kreative teknikker og smaker som vil prege årets menyer.
– Kanskje får vi se noen helt nye og spennende tilberedninger av tradisjonelle råvarer som hodekål, kålrot og brokkoli. Det er alltid interessant å se hvordan deltakerne tolker oppgavene og bringer fram nye sider ved råvarene, forteller han.
Dette er oppgaven til Årets Grønne Kokk 2025:
Rett 1: Fredagssnacks
- Hodekål, beter og løk skal inngå.
- Fremgangsmåten skal være slik satt opp at det enkelt kan publiseres i media.
- Må kunne tilberedes i en «hjemmeversjon» på under 60 minutter.
Rett 2: Hovedrett
- Kålrot, mandelpotet og brokkoli skal inngå.
- Skal serveres på tallerken.
Rett 3: Dessert
- Pastinakk, pære og friske urter skal inngå.
- Skal serveres på tallerken.
Andre varer fra den grønne sektoren kan også benyttes. Alle deltakere sørger selv for alle sine råvarer.
Hoveddommer for konkurransen er Nils Flatmark, vinner av Årets grønne kokk 2023. Konferansier er Kristine H. Hartviksen, leder for innovasjon i NorgesGruppen ASA.
Premiene
Premiene til vinnerlaget er tittelen Årets grønne kokk som innebærer heder og ære, samt trofé og pengegave på kr 30 000,-. 2. plass får kr 20 000,- og 3. plass kr 10 000,-.
Tiende gang
Det blir den tiende gangen denne fargerike kokkelag-konkurransen går av stabelen. Det er Opplysningskontoret for frukt og grønt og Norske Kokkers Landsforening Oslo som står bak konkurransen, sammen med samarbeidspartnerne BAMA Storkjøkken, Engrosfrukt AS, Odd Langdalen frukt og grønt, ASKO Servering, Sportex og UMAMI Arena.