Smartere kjøleskap skal forlenge holdbarheten på ferskvarer

Ny kjøleteknologi kan snart endre måten vi oppbevarer ferskvarer på, hevder Seattle-baserte Tomorrow. Det amerikanske teknologiselskapet er – ifølge dem selv – i ferd med å utvikle et kjøleskap som tilpasser oppbevaringsforholdene etter matens egne behov – for å forlenge holdbarheten.

Kjøleskapene som vi bruker i dag, fungerer ofte som avfuktere, noe som kan føre til at frukt og grønnsaker både mister fuktighet og blir litt «slappe».
– Mange tenker ikke over at ferskvarer fortsatt lever etter høsting. De både puster og avgir varme – og karbondioksid, sier Tomorrow-sjef Andrew Kinzer til nettstedet The Spoon. – Når ferskvarene mister fuktigheten, blir kvaliteten dårligere – og holdbarheten likeså.

Tomorrow Fridge – som blir navnet på det nye kjøleskapet – skal lages for å løse dette problemet. I stedet for én fast temperatur skal kjøleskapet ha forskjellige soner som justerer fuktighet og temperatur for ulike matvarer. Teknologien er fortsatt under utvikling, men selskapet har søkt patent og planlegger lansering nå i 2025.

I tillegg til bedre klimakontroll skal kjøleskapet også utstyres med kameraer som overvåker innholdet.
– Det kan foreslå oppskrifter basert på det du har i kjøleskapet, og gi beskjed når det begynner å bli tomt for matvarer, fortsetter Kinzer. Alt skal kunne styres via en tilhørende app.

Nyttig verktøy

For husholdninger kan en slik løsning bety færre kastede matvarer og bedre planlegging av måltider. For restaurant- og serveringsbransjen, der marginene er presset og råvarekostnadene høye, kan teknologi som det Tomorrow lover bli et nyttig verktøy for å redusere svinn og øke lønnsomheten. Kjøleskap med avansert klimakontroll kan også bidra til jevnere kvalitet på råvarene, noe som igjen kan føre til mer konsistente matopplevelser for gjestene.

Matbransjen fokuserer i økende grad på bærekraft, og løsninger som denne kan være et viktig skritt mot mer effektiv ressursbruk. Det gjenstår å se når Tomorrow Fridge eventuelt blir tilgjengelig i Norge, men med økende fokus på matsvinn og bærekraftige løsninger kan dette være en teknologi som passer godt inn i norske restauranter og storkjøkken.

Kilder: The Spoon og Tomorrow.

ANNONSE