Spennende semifinale i ASKO Servering Norgescup 2025
![](/globalassets/artikkelbilder/2025/02--februar/spennende-semifinale-i-asko-servering-norgescup-2025-003-1920x1200.jpg?width=1920&mode=pad&quality=60)
![](/globalassets/artikkelbilder/2025/02--februar/spennende-semifinale-i-asko-servering-norgescup-2025-002-1920x1200.jpg?width=1920&mode=pad&quality=60)
– Det er høyt nivå over hele linja, sier konkurranseveteran Sindre Hjelmseth, som har premiere som lagleder for lærlingene fra Stallen restaurant og FYR Bistronomi & bar i den nervepirrende semifinalen i ASKO Servering Norgescup 2025. Kokke- og servitørlærlinger fra hele landet har samlet seg for å konkurrere om en plass i finalen. Stemningen er intens, og både fagkunnskap, teknikk og kreativitet settes på prøve.
– Årets oppgave er veldig fin, mener Sindre Hjelmseth. – Kylling og risotto kan være verdens enkleste, eller verdens vanskeligste rett, avhengig av om kunnskapene sitter der de skal. En perfekt test for lærlinger!
Sindre Hjelmseth jobber til daglig på FYR Bistronomi & bar, i tillegg til å være en del av De Norske Kokkelandslagene. Han har konkurrert i inn- og utland gjennom en årrekke, men dette er altså første gang som han fungerer som lagleder på ASKO Servering Norgescup.
– Men jeg var dommer her i fjor da, opplyser Sindre.
Italiensk vri
Årets semifinale for kokkelærlingene er inspirert av Italia, med kylling som hovedråvare. Lagene må levere en smakfull hovedrett bestående av sprøstekt kyllinglår, risotto og TINEs «Norsk Alpeost», samt en frisk salat med TINEs «Salatost». Til dessert skal de lage den klassiske italienske delikatessen Cannoli, hvor TINEs «Norsk Chevre» må inngå i fyllet.
I dag gjelder det for deltakerne å vise presisjon, smakskomposisjon og gode tekniske ferdigheter. Menyen må være nøye planlagt, og ingrediensene er forhåndsbestilt – det gir lite rom for feil. Juryen vurderer ikke bare smak, men også tilberedingsmetoder, mengdeberegning og presentasjon. Hvem klarer å imponere dommerne mest?
Servitørlærlingene viser tempo og presisjon
For servitørlærlingene er det effektivitet, eleganse og fagkunnskap som gjelder. Dagen starter med borddekking under temaet «Hyllest til servitørene», der de må skape en innbydende atmosfære for fire gjester. Deretter går det slag i slag med krevende oppgaver: blindlukting av brennevin, serviettbretting, transjering av appelsin og cocktailmiksing.
I lunsjserveringen får de virkelig testet servicenivået sitt. Gjestene får servert en hovedrett med souvlaki av svin, råstekte poteter, gresk salat og tzatziki, før måltidet avsluttes med den tradisjonelle desserten Tilslørte bondepiker. Drikkeanbefaling og kaffe til dessert er også en del av oppgaven.
Med tidspress og skarpe dommerblikk på alle detaljer blir dette en dag fylt med intens konkurranse. Hvem går videre til finalen i ASKO Servering Norgescup 2025? Snart får vi svaret!