Debio Marked inngår samarbeid med Nasjonalmuseet

Debio Markeds Matsymposium vil i år foregå på Nasjonalmuseet i Oslo, i forbindelse med utstillingen «Ny nordisk. Mat, estetikk og sted» som åpner i mai 2025. Med tittelen «Havet, jorden og menneskene» skal symposiet samle mennesker som bidrar til å forandre verden gjennom maten; bønder, restaurantbransjen, matindustrien, forbrukere, forskere, studenter, formidlere, filosofer, designere og kunstnere.
– Vi er utrolig stolte av samarbeidet vi har fått med Nasjonalmuseet! Gjennom arrangementet ønsker vi å skape en opplyst samtale om havbruk og fiskeri, havet, fjordenes og jordens tilstand, økologi og natur, tradisjoner og innovasjon, og ikke minst menneskenes plass i dette landskapet. Denne samtalen passer godt i dialog med Nasjonalmuseets nye utstilling, sier kommunikasjon- og markedsleder Idun Bjerkvik Leinaas.
Ny nordisk mat var en bevegelse som oppsto i Norden på begynnelsen av 2000-tallet, og som siden har vokst til å bli et internasjonalt fenomen. I utstillingen «Ny nordisk. Mat, estetikk og sted» viser Nasjonalmuseet hvordan matbevegelsen vokste sammen med andre kulturelle tendenser i samtiden. Gjennom arkitektur, samtidskunst, design og kunsthåndverk fra museets samling, og innlånte gjenstander fra ulike restauranter, tar utstillingen for seg begrepet «ny nordisk» som en bred estetisk impuls kjennetegnet av samspillet mellom materialer, mennesker og landskap.
– Vi gleder oss til å være vertskap for årets Matsymposium i godt samarbeid med Debio Marked. Utstillingen «Ny nordisk. Mat, estetikk og sted» viser at interessen for det nære landskapet og bruken av lokale materialer og råvarer er noe som har forent matkultur, arkitektur, design, kunsthåndverk og samtidskunst i Norden i de siste tiårene. Med Matsymposiet har vi en flott arena for å ta denne samtalen videre, på tvers av fagområder og publikumsgrupper, sier direktør for Nasjonalmuseet Ingrid Røynesdal.
Et åpent arrangement for kunnskapsdeling og fellesløsninger knyttet til maten vår, med en særlig bred tverrfaglig tilnærming, med et nordisk fokus, hadde aldri skjedd i Norge før, og første utgave av Matsymposiet fant sted for to år siden. Nå er tiden inne for et nytt symposium 13. juni.
– For oss har det vært et savn etter en samtale og en møteplass hvor man kan snakke om forholdet mellom estetikk og mat og mellom landbruk og samfunn hvor man snakker over fagdisipliner og sektorer. Den offentlige diskursen om økologisk landbruk er en av mange som vi opplever ville vært annerledes om flere ble invitert inn i samtalen. Samarbeidet mellom oss og Nasjonalmuseet er et forsøk på å gi plass til en slik demokratisering av samtalen om maten vår. Vi gleder oss til å invitere alle til delta i juni i Oslo, kommenterer Leinaas.
Havet, jorden og menneskene
Matsymposium er et ikke-kommersielt og åpent ettdagsarrangement, med formål om å demokratisere samtalen om maten vår. Dagens matproduksjon står overfor en omfattende omstilling. For å mestre denne omstillingen er det nødvendig å styrke tverrsektorielle samarbeid, og legge til rette for at flere stemmer kommer til orde. En norsk og nordisk matproduksjon som bidrar til levedyktige økosystemer, bedre ressursutnyttelse, verdige arbeidsforhold og som sikrer god dyre- og folkehelse står sentralt. Matsymposium 2025 skal skape, dele og redistribuere meningsfulle ressurser og tilnærminger til havet, jorden og menneskene. Vi vil involvere stemmer fra matprodusenter, kokker, kunstnere, designere, forskere, filosofer og antropologer, for å samtale om hvilket jordbruk og havbruk vi vil ha, om matmakt, om mat som identitet og mat som kulturbærer.