Ledestjerner med bærekraft og økologi i sentrum – de nominerte til Matprisen 2024 er klare

Bakere, ystere, fiskere, matbutikker og restauranter er alle blant årets nominerte til Matprisen. I det ellevte året Matprisen arrangeres, møter vi tjuefire mennesker, organisasjoner og virksomheter fra hele landet. De representerer bredden av aktører som tenker og handler bærekraftig og økologisk fra fjord og jord til butikk og bord.

Etter en lengre vurderingsprosess, har Matprisens uavhengige fagjury funnet fram til dette knippet nominerte fra et rikt utvalg av kandidater. Alle kjennetegnes av å sette bærekraftig mat og drikke i sentrum for sitt virke.

– Det er mange her i landet som fortjener ros og heder, men kanskje spesielt de aktørene i Mat-Norge som står fram som ledestjerner for sine bransjer. Ved å velge produksjonsformer hvor bærekraft og økologi står i sentrum, kombinert med nytenking og målrettet innsats, bidrar de til å fremme et matsystem med større mangfold, flere muligheter og sterkere tilhørighet – til det beste for mennesker, dyr og miljøet rundt oss, sier jurymedlem og økobonde Ingri Rosén Guren.

Bredden i nominerte viser at man kan gripe tak i dagens utfordringer knyttet til dyrevelferd, biologisk mangfold og lokale verdikjeder fra ulike vinkler – hvis man våger, kommenterer juryen.

Matprisen hyller og løfter fram folk fra hele næringskjeden som bryr seg om miljømessig og sosial bærekraft, økologi, god dyrevelferd, lokal produksjon, sunn havforvaltning og et landbruk som verner om jorda og naturmangfoldet. I år avholdes prisutdelingen på Sentralen 11. november. Her vil vinnerne i alle kategoriene annonseres.

Matprisen har ni priskategorier: Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Årets råvareprodusent, Debioprisen, Årets formidler, Årets salgskanal og Årets utfordring. Under prisutdelingen deles også ut det årlige stipendet fra KokkeKarlas Legat som går til en ung kvinnelig kokk. Av prisene er Årets råvareprodusent er ny kategori i år. Jurymedlem og restauratør Mikael Svensson forklarer den nye prisen slik:

– Det finnes ganske enkelt for mange dyktige produsenter! I år har vi derfor valgt å lansere en ny produsentkategori; Årets råvareprodusent. Den gode råvaren er utgangspunktet for alt som kommer etterpå, og får ikke alltid den oppmerksomheten den fortjener.

De nominerte til Matprisen 2024 er:

Matprisen

  • Camphill Norge
  • Grindal Ysteri (Trøndelag) Hanen

Årets kjøkken

  • Holmen Lofoten (Nordland) Kvitnes gård (Nordland)
  • Varemottaket (Oslo)

Årets produsent

  • Grindal Ysteri (Trøndelag)
  • Halvors Tradisjonsfisk (Troms)
  • Juviksild (Møre og Romsdal)

Årets råvareprodusent

  • Astrid Bjørnson (Vestfold)
  • Huseby gård (Vestfold)
  • Skjærgaarden gartneri (Vestfold)

Debioprisen

  • Fire biodynamiske gårder – Alm Østre, Bergsmyrene, Fokhol og Ommang Søndre (Innlandet og Akershus)
  • Lofoten Seaweed Company (Nordland)
  • TilStede mat og mer (Agder)

Årets storkjøkken

  • Kreativ Catering (Oslo)
  • Øyafestivalen (Oslo)
  • Åpent Bakeri (Oslo)

Årets salgskanal

  • Eide Handel (Troms)
  • Haneborg gård (Akershus)
  • Norganic

Årets formidler

  • Framtiden i våre hender
  • Matjungelen
  • Norges Bygdekvinnelag
ANNONSE