Daniel er Nordens første sertifiserte brødsommelier

Som baker og produktutvikler i Bakehuset sier det seg selv at Daniel Sunzenauer har hjerte for brød og bakervarer. Nå har han skrevet seg inn i historien som Nordens første sertifiserte brødsommelier – og kan med rette kalle seg en ekspert på brød, brødtyper og smaker! SMAKmagasinet gratulerer!

Hvem blir Norges første brødsommelier? spurte SMAKmagasinet i 2017. Svaret ble altså Daniel Sunzenauer!
– Ett år fylt med eksamener, prosjektpapirer og kveldsstudier er endelig over! Jeg er glad jeg gikk ut av komfortsonen og gjorde noe jeg aldri trodde jeg var i stand til å oppnå. Brød er ikke bare brød, det er så mye mer, sier Bakehusets ferske brødsommelier.

En dypere forståelse for brødets verden

Gjennom sitt sommelier-studie har Daniel fått en dypere innsikt i alt som påvirker brødets smak og tekstur – fra type mel og fermentering til hvordan brødet kombineres med ulike måltider og smaker. Utdanningen har gitt ham verktøy for å analysere og vurdere brød på samme måte som en vinsommelier vurderer vin.
– Det er fascinerende å se hvor mange faktorer som spiller inn i smak og kvalitet. Alt fra valg av kornsort til selve bakeprosessen påvirker sluttresultatet. Og det er et hav av muligheter! Det gir meg mange fordeler i jobben som produktutvikler, sier han.

Skal løfte hverdagsbrødet

Med sin nye tittel er Daniel klar for å bringe kunnskapen ut i praksis. Faglig og personlig utvikling var ett mål, men han strekker seg også mot større mål, som å spre kunnskap og å oppdatere folks oppfatning av brød.
– Brødet har spennende tradisjoner her i landet, med mange smaksbilder, nyanser og detaljer. Økt kunnskap og interesse for dette, vil forhåpentligvis bidra til at flere får øynene opp for brødets verden og språk. Slik blir brødopplevelsene mer spennende og kan bidra til et omdømmeløft, sier Daniel.

Fremtidens brødopplevelser

Bakehuset tror at sommelier-tittelen vil være en viktig ressurs for fremtidens produktutvikling på brød og bakervarer.
– Det er spennende tider i bakerbransjen, og vi er stolte over å ha Daniel med på laget. Hans engasjement for brødets verden vil definitivt være en drivkraft for videre innovasjon og kvalitetsfokus i våre produkter, sier Amund Skrutvold, produktutviklingssjef i Bakehuset.

Hva er en brødsommelier?

En brødsommelier er en ekspert innen brød og bakverk, som har omfattende kunnskap om brødtyper, produksjonsteknikker, smaker og kvalitet, og som kan veilede i valg av brødprodukter på en måte som ligner på hvordan en vinsommelier hjelper med valg av vin. En brødsommelier er dedikert til å forstå og verdsette brødkunst og bruker sin ekspertise til å forbedre brødopplevelsen for kunder eller bidra til utvikling av brødprodukter.

Akademiet i Weinheim

Akademiet i Weinheim i Tyskland har siden 2015 utdannet mer enn 200 bakermestre som brødsommelierer, hovedsakelig fra Tyskland. I 2023 gikk startskuddet for det aller første engelskspråklige utdanningsløpet, hvor deltakerne har fått plass etter en grundig søkeprosess. Daniel er den første og eneste deltakeren fra Norge, og fra Norden, som deltar på utdanningen som ble fullført i september 2024.

Utdanningsløpet som brødsommelier går over ett år, og består av både historie og faglitteratur, testing, prøvebaking, workshops og en rekke praktiske oppgaver. Underveis er det også flere eksamener, og det hele avsluttes med en prosjektoppgave. Utdanningsløpet stiller store krav til det sensoriske og utvikling av smakssansene, slik at det blir mulig å sanse og beskrive alle bakverkets nyanser – og uttrykke seg på brødets eget språk. Hvordan snakker vi om brød? Hvordan formidler vi fortellingen rundt bakverket, og hvordan beskriver vi smakspaletten? Og hva passer akkurat dette brødet sammen med?

I 2017 besøkte SMAKmagasinet Akademie Deutsches Bäckerhandwerk sammen med Amund Skrutvold, produktutviklingssjef i Bakehuset. Dette kan du lese om i artikkelen En sommelier etter brød.

ANNONSE