Stor ståhei for kunstig sider

Har du hørt om appelsinsideren som regjerte det amerikanske drikkemarkedet i 1893? Fra å være en populær leskedrikk med enorm etterspørsel, har den sklidd fullstendig inn i glemselen. Hva var det som skjedde?

I 1893 ble det avholdt en verdensutstilling i Chicago for å feire at det var 400 år siden Columbus oppdaget Amerika. Disse verdensutstillingene har alltid vært en plass hvor man kan presentere nye mat- og drikkevarer, og det er mange produkter som fortsatt eksisterer som har blitt introdusert på disse arrangementene. For eksempel ble Juicy Fruit-tyggegummien presentert på verdensutstillingen i Chicago, mens iskremkjeksen ble populær i St. Louis i 1904 og belgiske vafler i New York i 1964.

Noe annet som dukket opp i 1893, var nettopp appelsinsideren. Den var både sur, søt og forfriskende, og ble raskt den mest populære drikken på verdensutstillingen. Men til forskjell fra både Juicy Fruit, iskremkjeksen og belgiske vafler, har ikke populariteten til appelsinsideren blitt værende.

Falske oppskrifter på vift

Det var en produsent fra Florida som hadde med seg appelsinsideren til verdensutstillingen. Selv om den noen ganger hadde blitt laget med alkohol, var avholdsbevegelsen i full vigør, og mange leverandører valgte derfor å selge alkoholfritt på verdensutstillingen. Appelsinsideren som ble servert, var derfor også alkoholfri.

Produsentens paviljong var svært imponerende, med frodige planter og et tårn av appelsiner til pynt. Den tiltrakk seg derfor enorme mengder besøkende, noe de andre produsentene la merke til. De la derfor hodene sine i bløt, og bestemte seg for å servere appelsinsider de også. Det vil si – de begynte å servere noe de kalte for appelsinsider. Bedriftene så nemlig sitt snitt til å tjene raske penger, og lagde billige versjoner som de kunne tjene godt på.

Et ødelagt omdømme

Mange produsenter lagde en appelsinsidervariant av appelsinessens, sitronsyre, sukkerlake og konditorfarge. Det fantes likevel enkelte versjoner som ikke inneholdt appelsin i det hele tatt, men som bare var en blanding av melasse og eplesidereddik, samt matfarge for å gi en oransje farge på drikken. Smaken ble beskrevet som såpelignende. Dette skapte problemer for den originale produsenten av appelsinsider, som måtte forsvare seg og forklare at deres appelsinsider var ekte vare, og at den faktisk inneholdt appelsin.

Appelsinsideren fikk altså stor oppmerksomhet, og i de påfølgende årene dukket det opp stadig nye tilfeller av kunstig appelsinsider som ble solgt som ekte vare. Og siden folk hadde hørt gode ting om (den ekte) sideren, kjøpte de de kunstige variantene med glede, og skuffelsen var like stor som forventningene var høye. Resultatet var at etterspørselen avtok, og sideren forsvant sakte inn i glemselen på begynnelsen av 1900-tallet. Og noe som kunne vært en populær drikk den dag i dag, forsvant fullstendig fra folks bevissthet.

Oppskrift på appelsinsider

Denne oppskriften på kunstig appelsinsider er opprinnelig fra en bok fra 1899. Selv om den ikke har like kraftig smak som den ekte appelsinsideren, er den visstnok likevel en velsmakende og frisk leskedrikk.

Ingredienser

  • 10 dl vann
  • 2,5 dl sukkerlake
  • ½ ss sitronsyre
  • ¾ ts appelsinessens
  • Rød og gul konditorfarge

Fremgangsmåte

  1. Ha vann, sukkerlake, sitronsyre og appelsinessens i en mugge. Rør.
  2. Tilsett konditorfarge til du får en passende oransje farge.
  3. Server over is.
ANNONSE